facebooktwittermail d

Lista: Så mycket tjänar generaldirektörerna

Nu är årets lönerevision över för Sveriges myndighetschefer. Så mycket tjänar generaldirektörerna verksamma på miljö-, energi- och klimatområdet.

Generaldirektörerna med ansvar för olika former av trafik och transporter ligger högre i löneligan jämfört med övriga myndighetschefer verksamma inom miljöområdet.
Generaldirektörerna med ansvar för olika former av trafik och transporter ligger högre i löneligan jämfört med övriga myndighetschefer verksamma inom miljöområdet. FOTO: ISTOCK

Det är Altinget.se som tittat närmare på lönerna för generaldirektörerna verksamma inom miljö-, energi- och klimatområdet på myndigheter under miljö-, infrastruktur och näringsdepartementet.

Transport trumfar miljö

Altinget skriver att generaldirektörerna med ansvar för olika former av trafik och transporter ligger högre i löneligan jämfört med övriga myndighetschefer verksamma inom miljöområdet.

Den bäst betalda gd:n inom jordbruk, skogsbruk och livsmedel under näringsdepartementet är Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen (122 000 kr).

Trafikverket i topp

I topp bland myndighetscheferna ligger Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket. Hon tjänar överlägset mest av dessa myndighetschefer med sina 175 900 kronor i månaden.

Hela listan med alla myndighetscheferna och årets löneökningar i kronor hittar du på Altinget.se.

Lista: Generaldirektörernas löner 2020

Herman Sundqvist, Skogsstyrelsen – 122 100 kr

Maria Knutson Wedel, Sveriges lantbruksuniversitet – 120 300 kr

Lena Söderberg, SGU – 117 700 kr (slutade i februari)

Björn Risinger, Naturvårdsverket – 117 200 kr

Annica Sohlström, Livsmedelsverket – 117 100 kr

Christina Nordin, Statens jordbruksverk 115 500 kr

Per Ängquist, Kemikalieinspektionen – 107 000 kr

Källa: Altinget.se

Så sätts lönen för en myndighetschef

En generaldirektör på en myndighet har lönesamtal med statssekreteraren. Lönen sätts av regeringen.