facebooktwittermail

Så mycket har traktorpriserna ökat på fem år

ATL kan i dag presentera unika siffror som visar vad 248 fabriksnya traktorer hade för listpris för fem år sedan och vad samma modell kostar i dag. För några av de dyraste traktorerna handlar det om en prisutveckling på över en miljon kronor, eller över 50 procent.

I den absoluta toppen ligger Claas och John Deeres stordragare i det så kallade specialsegmentet. Men längre ner på listan hittas även betydligt vanligare modeller, som också har ökat kraftigt i pris mätt i procent.
I den absoluta toppen ligger Claas och John Deeres stordragare i det så kallade specialsegmentet. Men längre ner på listan hittas även betydligt vanligare modeller, som också har ökat kraftigt i pris mätt i procent. FOTO: CLAAS

Stordragaren Xerion 4500 Trac VC kostade för fem år sedan 2,9 miljoner kronor. I dag kostar samma traktor nästan 4,5 miljoner kronor när den rullar av produktionslinjen. Det är en ökning på 1,6 miljoner kronor eller 56 procent. Det visar unika siffror som ATL har sammanställt med hjälp av tidningen Lantmannens traktoröversikter från 2017 och 2021.