facebooktwittermail d

Levande föda inget larv

Vad sägs om levande bläckfisk, sjöborre och larver på menyn? I New York har det blivit en gastronomisk trend att mumsa i sig exotiska djur som inte har blivit tillagade.

- Det handlar om matklubbar på exklusiva restauranger som erbjuder sina gäster att ta del av så udda och extrema smakupplevelser som möjligt, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Grythytte akademi, i ett pressmeddelande.
- Fokus har länge varit på att äta rå mat som lammhjärna och fårtestiklar, men nu har man tagit ytterligare ett steg.

På väg hit?


Fenomenet, som har spridit sig till Europa, kommer att belysas som en del i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademins seminarium om molekylär gastronomi och levande mat i Stockholm den 12 april. Frågan är trenden med levande mat även kommer att leta sig till våra breddgrader.

- Även om vi inte äter levande djur så serveras, trots hälsorisken, allt mer rå fisk och rått kött på våra restauranger, säger professorn.

Hon framhåller att utvecklingen mot så kallad animalisk råkost kan vara problematisk, inte minst ur bakteriesynpunkt. Dessutom finns en etisk och moralisk aspekt som behöver diskuteras.

Aphjärna


- Är det till exempel okej att äta levande bläckfisk men inte aphjärna?

Utöver fenomenet levande mat kommer föreläsande forskare, kockar och matskribenter att behandla trenden med molekylär gastronomi ur andra aspekter vid seminariet.

Det är en form av matlagningskemi där tillsatser som granbarrsrök och sparrisskum används för att förhöja smakupplevelsen. ATL.nu