Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 6 april 2018

  Viktigt att fokusera på byggkostnaden

  För att mjölkproduktionen ska öka är byggkostnader en viktig fråga. Men de måste ses på i ett brett perspektiv, konstaterar ATL:s ledarskribent Tord Karlsson.

  Det kostar för mycket att bygga för mjölkproduktion. En krävande byggtävling var ett bra sätt att lyfta frågan. Nu gäller det att ta nästa steg och utnyttja det på bästa sätt.

  Det blossade upp en debatt omkring Jordbruksverkets byggtävling. Kritiker ansåg att förutsättningarna var orealistiska. Att bygga ett fungerande stall inriktat på ett mjölkpris på 2,40 kronor per kilo skulle ge signalen att det är vad mjölkbönderna förväntas klara av. Så behöver man inte se det men ibland måste de ju faktiskt det. Tyvärr har det visat sig att så lågt kan priset gå ned i tider av överproduktion.

  Höga byggkostnader nämns ofta som en anledning till svag lönsamhet. Agrifood, ett forskningscentrum baserat i Lund, har studerat spridningen i lönsamhet i den svenska mjölkproduktionen. Man fann att genomsnittsföretaget hade en förbättringspotential på 14 procent jämfört med de mest effektiva företagen. Potentialen var större på utnyttjandet av kapital än på till exempel foderutnyttjandet.

  Det skulle kunna göras till exempel genom att bygga billigare. Samtidigt konstaterar Agrifood att gårdar med högre byggnadskostnader hade lägre veterinärkostnader och dessutom slog ut en mindre andel av korna. Slutsatsen blir att dyrare byggnadskostnader skulle kunna kopplas till bättre djurvälfärd.

  Det är precis sådana avvägningar det handlar om när investeringar ska göras. Det är upp till varje företagare att fatta sina beslut om hur gården ska drivas och att väga kostnader mot nytta. Det kan mycket väl vara så att ett stall för 50 000 kronor båsplatsen inte långsiktigt ger den bästa lönsamheten. Målen kan också vara sådana att det inte handlar om att krama ur den sista kronan utan det är annat som är viktigt.

  Trots det kan det finnas fina tips och bra idéer som är värda att ta till vara när lantbrukare och arkitekter pressas att tänka utanför komfortzonen.

  För det finns all anledning att se över kostnader. Det kan inte stämma att mjölkproducenterna är nöjda när mjölkpriset ligger över tre kronor. Då skulle produktionen öka. I stället fortsätter mjölkmängden i invägningsstatistiken att minska.

  För att vända trenden är byggkostnaderna ett område angripa. Men man måste se det i ett brett perspektiv. Förutom det praktiska med planritningar och materialval måste man också lyfta blicken och se på regelkraven och byråkratin i byggprocessen. Det är då också naturligt att frågan om det lagstadgade betestvånget tas upp igen. Det är en kostnad som är svår att påverka och som heller inte ger någon extra intäkt.

  Växas vinnande bidrag i Jordbruksverkets byggtävling är ingen ukas från högsta sovjet. Om någon detalj är värd att plocka upp därifrån är det bra. Om hela förslaget begravs sex fot djupt under jord är det också okej. Men det är viktigt att vi hela tiden söker efter innovationer och nya lösningar.

  LÄS OCKSÅ: Vinnarkoncept blir inte verklighetLÄS OCKSÅ: Vinnarstallets kalkyl sågasLÄS OCKSÅ: Han tävlar i att bygga smartaste djurstalletLÄS OCKSÅ: Lantbrukets byggnader måste bli bättre

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen