Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 14 mars 2017

  Vem står till svars för orimliga beslut?

  Någon måste kunna hållas ansvarig när regler blir orimliga och enskilda drabbas av överbyråkratisering.

  Regler fyller ett syfte så länge de verkar för att ökad säkerhet, effektivitet och att skapa bättre förutsättningar för näringslivet. När de däremot är så många och detaljfokuserade att de stör arbetet, säger emot varandra och påverkar konkurrenskraften till det sämre finns det goda skäl att ifrågasätta dem.

  I vår har TV4 visat programmet Mandelmanns gård som handlar om ett par som bedriver småskaligt jordbruk. Nyligen blev det rubriker över att paret blivit tvungna att ändra namn på en del varor i sin lilla gårdsbutik och sluta kalla dem för till exempel ”Lyckomarmelad”. Detta eftersom Livsmedelsverket reagerat och menat att det är ”missvisande”.

  Som om vuxna människor inte skulle förstå att namnet inte är ett löfte om att bli glad efter förtäring. Som om reglerna inte kom till i första hand för att se till att man inte listar ingredienser på etiketten som en produkt de facto inte innehåller.

  Nyligen rapporterades det om en mindre olycka i arbetet på gården Malma gård. Där finns ekologisk köttproduktion av lamm och nöt med eget gårdsslakteri. Efter att man anmält olyckan kom en kontrollant från Arbetsmiljöverket ut för att titta på anläggningen.

  Beslutet som sedan kom från myndigheten sade att stallet skulle byggas om på ett sätt som direkt strider mot Djurskyddslagen, annars hotade höga böter. Eftersom djurskyddet hanteras av en annan myndighet kom det inte med i bedömningen.

  Politiker säger alltid att de inte ska lägga sig i enskilda beslut från myndigheter och det är nog i grunden en klok inställning. Vad som däremot också är uppenbart är att myndighetsbeslut inte heller kan bli en gråzon där medborgaren inte har möjlighet att överklaga eller få det omprövat eftersom beslutet fattas av en anonym tjänsteman.

  När ett beslut fattas av ingen finns inte heller någon som kan ge det ett ansikte, förklara och motivera och som kan ställas till svars. Det är ett problem för våra folkvalda att först se och sedan åtgärda.

  Överbyråkratisering drabbar flera branscher men de gröna näringarna, särskilt inom livsmedel och djurhantering, tenderar att ofta drabbas eftersom många myndigheter är inblandade i regelverk och kontroller. Det borde finnas en tydligare översiktsbild för att undvika fall som Malma gård där olika myndigheter hotar med viten och samtidigt säger emot varandra.

  Bara för att det är svårt att reformera systemet som det är uppbyggt i dag betyder inte det att våra folkvalda ska få komma undan med att rycka på axlarna och frånsäga sig ansvar. Principen om folkstyre måste även kunna gälla byråkratin.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen