Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 9 mars

  Vasaloppets felskär var ingen slump

  Både slarviga och mer välgrundade angrepp på djuruppfödningens klimatpåverkan måste bemötas.

  Det brände till i matdebatten i veckan som gick. Ursprunget var ett meddelande från Vasaloppsarrangörerna att det nu serverades enbart vegetarisk mat till åkarna. Argumenten var ett ökat miljötänk, grönt hållbarhetsarbete och ett minskat klimatavtryck.

  Vasaloppet är en lokal föreningsdriven verksamhet i upplevelseindustrin med en utvecklingskraft som imponerar. Det skapar mängder med goodwill och lokala arbetstillfällen och är måna om att framhålla sin hemhörighet i skogen och på fälten mellan Sälen och Mora. Enbart köpen av produkter och tjänster från det lokala näringslivet uppgår till tiotals miljoner.

  Men den här gången blev det inte rätt. Helt korrekt gick LRF Dalarna och Sveriges Nötköttsproducenter ut och protesterade mot det uppenbara förminskandet av dalaböndernas produktion. Vasaloppsarrangörerna valde att snabbt göra en pudel och underströk hur mycket lokalt kött man egentligen använt under hela Vasaloppsveckan. Det gör den politiskt korrekta och synbarligen smarta lanseringen av den vegetariska söndagen ännu mer grund och perspektivlös.

  Ändå är det naturligtvis så att köttet och mjölken inte har samma självklara ställning i utbudet. Alla smaker ska tillfredsställas och matleverantörer får slå knut på sig själva för att erbjuda den variation och bredd i utbudet som dagens konsument kräver. Det gäller även i snöiga och snoriga spår mellan Sälen och Mora.

  Den här gången träffade lantbrukets protester alldeles rätt, mitt på Vasaloppsarrangörernas ömma tå. Andra gånger är det svårare att rubba slarviga beskrivningar av klimatpåverkan hos olika livsmedel.

  Det förekommer även kritik mot lantbrukets klimatpåverkan från tunga aktörer. I Danmark har så kallade vise män, det vill säga en samling universitetsekonomer, föreslagit klimatavgifter på odling och djuruppfödning, totalt till ett värde på flera miljarder per år för det danska jordbruket. Nuvarande regering säger blankt nej, men idén om klimatavgifter lär återkomma.

  Sammanhangen är komplexa och djuruppfödningen får hela tiden försvara sig. Därför måste också berättelsen fortsätta och utvecklas. Det fågel- och grisuppfödningen gör för att minska sin redan relativt låga klimatpåverkan måste höras och synas.

  Mjölk, nöt- och lammkött har en svårare situation vad gäller klimatpåverkan men de aktiva i branschen för förtjänstfullt fram svenska fördelar och alla andra värden om öppet landskap, biologisk mångfald och sysselsättning.

  Men det går inte att väja för att den krångliga berättelsen om klimatpåverkan också måste utvecklas. Om det används mindre fossil energi, om ökad produktion ger mindre påverkan så måste det berättas.

  LÄS OCKSÅ: LRF: Vegetariskt Vasalopp – svek mot lokala bönderLÄS OCKSÅ: Vasalopps-VD:n om bondekritiken

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Läs mer om

  Till toppen