Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 15 juni 2018

  Upprätthåll en seriös vargförvaltning

  ATL:s Tord Karlsson menar att synen på vargen har förändrats i Sverige vilket har hindrat en vettig viltförvaltning att växa fram.

   ATL:s Tord Karlsson tycker att det är dags att dra gränsen och betrakta vilda djur som vilda.
  ATL:s Tord Karlsson tycker att det är dags att dra gränsen och betrakta vilda djur som vilda.

  Med anledning av att varginventeringarna visar att antalet vargar har minskat i flera års tid blir det ingen licensjakt på varg i vinter. När man äntligen har fått ordning på hur jakten ska bestämmas och utföras är det synd att den inte får fortsätta.

  Beslutsunderlaget till de inventeringar som har gjorts går att ifrågasätta. Minskar verkligen antalet vargar? I sitt eget pressmeddelande skriver Naturvårdsverket att det finns cirka 305 vargar i Sverige med en statistik osäkerhet mellan 241 och 396 djur.

  Minskningen med 50 djur ryms alltså väl inom osäkerheten. Det kan finnas fler djur. I och för sig kan stammen också ligga inom det av riksdagen eftersträvade intervallet 170 till 270 djur.

  Det är mycket vi inte vet. Ökat tjuvskytte får skulden för att vargen minskar, om den nu gör det. Det kan finnas fler anledningar till variationen, sjukdomar och väderförhållanden till exempel.

  Vargangreppen på får och kreatur upprör och det kostar lantbruket och även staten stora summor att försöka skydda djuren. När det inte lyckas är det en personlig tragedi för djurägaren.

  Bilden av varg har förändrats

  Vargen så gott som utrotades under 1800-talet och på 1960-talet fanns bara enstaka djur kvar. Att vi nu eftersträvar mellan 170 och 270 vargar i Sverige är ingen naturlag, det är resultatet av en kampanj att återintroducera djuret i våra skogar. I denna kampanj ingick att ändra bilden av vargen från farlig till ofarlig.

  Om hur synen på varg har förändrats har författaren Lars Berge skrivit en reportagebok, ”Vargattacken”. Där beskrivs hur det från 1970-talet och framåt har gullats med rovdjur i naturprogram i tv. Även fiktionen har påverkats, till och med Vargen i Bamseserierna vände från elak till snäll på 1980-talet.

  Vargen har varit en del av underhållningsindustrin som är kopplad till djurparker och allt häftigare upplevelser. Den mest spektakulära yttringen av den nutida synen på vargen var Kolmårdens djurparks projekt ”Närkontakt varg”, där besökare mot en rundlig avgift kunde besöka vargarna i hägnet. Efter en tragisk olycka 2012 då en djurskötare dödades av vargarna upphörde verksamheten.

  Den nya synen på varg har bidragit till att vidga klyftan mellan en stadsbefolkning som lever långt från vargen och litar på tv-programmen och en landsbygdsbefolkning som vet att vargen fortfarande är densamma.

  Utan denna propaganda byggd på lösa grunder hade inte konflikten stad-land varit så hätsk och infekterad. Det har hindrat en vettig viltförvaltning att växa fram.

  Det är dags att dra upp gränsen igen. Vilda djur ska betraktas som vilda. Att vi återigen skulle vända synsätt och tömma Sverige på vargar verkar inte troligt. Däremot skulle alla tjäna på en nyktrare syn på vargen. En fungerande förvaltning som innefattar licensjakt och en generös skyddsjakt är fundamentalt viktig.

  LÄS OCKSÅ: Ingen vargjakt nästa årLÄS OCKSÅ: Varg sex gånger vanligare på ett årLÄS OCKSÅ: Naturvårdsverket: vargarna minskar

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen