Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 24 oktober 2005

  Var finns lantbrukets Spendrup?

  I förra veckan arrangerades en spannmålskonferens i Vara i Västergötland. Bakom evenemanget stod torktillverkaren Tornum och Föreningen Sveriges Spannmålsodlare. Fullsatt i lokalen och föredragshållare från FN-organet FAO, EU-kommissionen och Lantbruksuniversitetet. Dessutom en representant för spannmålsköparna, nämligen Jens Spendrup, vd för bryggerikoncernen Spendrups.

  Att Spendrup är bryggare fick vi som lyssnade till honom inbankat i oss ordentligt. Sällan har man hört en person vara så stolt över sin verksamhet. Han snålade inte på anekdoterna i sitt föredrag, till exempel hävdade han att det äldsta nedtecknade ölreceptet är 6 000 år gammalt och från Irak, att mannen som ledde stormningen av Bastiljen under franska revolutionen var, just det, bryggare, och att familjen Spendrup för några generationer sedan utvandrade från Danmark till Sverige för att företagsklimatet för bryggare var bättre i Sverige(!).
  Farfars far var i Västindien och sysslade med romtillverkning. Alkohol har familjen alltid sysslat med, konstaterade han glatt. Någon blygsamhet tyngde honom inte; koncernen Spendrups var detsamma som "jag" i framställningen.

  Yrkesstoltheten var inte att ta fel på. Men finns det någon liknande missionär för lantbruket? Om inte, varför inte? Varför är Sveriges lantbrukare inte lika stolta över vad de håller på med? Var är anekdoterna som fyller varumärkena med extra innehåll?

  Lantbrukare tycks snarare vilja ligga lågt. Varken den egna branschen eller det egna företaget ska framhållas. Gör man det kan det verka skrytsamt. Och så finns risken att politiker får för sig att skära i bidragen&

  Men det är ju lätt för en storfräsare i näringslivet som Jens Spendrup att hålla fanan högt, kanske någon invänder. Tja, inte bara lantbruket är utsatt för hårt skatte- och avgiftstryck, och politikers ointresse, det är även Spendrups bransch. Svenskt öl exporteras till lågprisbutiker i Tyskland och kommer tillbaka i svenska privatbilar. En fullständigt onödig och miljöpåfrestande omväg, skapad av svenska alkoholskatter. "Bryggare kan ingen vara", skojade Jens Spendrup, men det kan man tydligen, om man ser möjligheterna.

  Lokalen där seminariet anordnades, Vara konserthus, är värd några ord. Det byggdes för två år sedan, och evenemangen avlöser varandra i full fart. Tornums vd Per Larsson frågade sig vem som kom på den galna idén att bygga ett konserthus på Varaslätten, och kom själv med ett svar:
  – Förmodligen var det någon som såg möjligheterna.

  I kväll är det stor dansföreställning, i ett inslag förekommer vinkelslipar och oljefat.

  Lars Vernersson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen