Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 2 augusti 2019

  ”Var beredd på en hård Brexit”

  Den 31 oktober kan Storbritannien krascha ut ur EU. Sannolikheten för detta har ökat i och med att Boris Johnson valts till ny premiärminister. Detta innebär stora risker för både den brittiska och de europeiska ekonomierna. Svenska företag måste förbereda sig på en ekonomiskt och politiskt stökig period som skulle följa på en avtalslös Brexit, skriver ATL:s Greger Ekman.

  Det kan tyckas ironiskt att det är en konservativ brittisk regering som förbundit sig att genomföra en så pass revolutionerande politisk process som Brexit. Även en så ­kallad mjuk Brexit med ett avtal och en övergångsperiod är nog så revolutionerande. Utan en övergångsperiod med kända regler chockas det ­ekonomiska systemet under en ­period med stor oreda. På sikt lär mark­naden dock anpassa sig till det nya ­läget även om det kommer att bli smärtsamt för många branscher, däribland jordbruket.

  Storbritannien är en stor importör av livsmedel men har också en stor egen jordbruksproduktion och en betydelsefull ­export. Ett av argumenten för Brexit var att Storbritannien skulle blir friare att sluta ­egna handelsavtal. Det är förvisso sant men det betyder inte att man lyckas förhandla fram bättre avtal än vad EU kan och framför allt inte på kort tid.

  Läs mer: Storbritannien kan stödköpa kött efter Brexit

  Erfarenheten visar att det tar flera år att förhandla handelsavtal. Med ett övergångsavtal med EU skulle Storbritannien vinna tid. Det är ingen bra förhandlingssituation att vakna upp i november och snabbt ­behöva få avtal på plats för att undvika höga tullar. Exempelvis skulle Australien kunna driva på för att öppna den brittiska marknaden för hormonkött. USA, vars president lovat hjälpa britterna med ett snabbt ­handelsavtal, kommer också att ha egna krav som sätter Amerika först.

  Storbritannien kan komma att lätta på krav och standarder som gällt ­inom EUs gemensamma jordbrukspolitik för att försöka öka det egna jordbrukets konkurrenskraft.

  Boris Johnson har redan öppnat för regelförändringar avseende GMO efter Brexit. Att tumma på miljö- och djurskyddsregler i syfte att förstärka­ jordbrukets konkurrenskraft är dock varken politiskt okontroversiellt eller en ekonomisk mirakelkur.

  Konsekvenserna av en avtalslös Brexit är djupgående och svåra att förutse både för Storbritannien och EU. Det går fortfarande att undvika en hård Brexit, antingen genom att britterna bestämmer sig för att stanna kvar i EU eller genom att de accepterar det förslag som förhandlats fram men för­kastats av underhuset.

  Att hoppas på att EU skulle kunna enas om ett nytt avtal som Boris Johnson förhandlat fram på några månader är lite väl ­optimistiskt. Fram till november gör EUs ­medlemsländer klokt i att förbereda sig på en hård Brexit. Det ansvarsfulla alternativet till en avtalslös Brexit är att Storbritannien stannar kvar i EU.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen