Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 10 september 2018

  Valrörelse färgad av torkan

  Förutom att torkan satte fingret på vad som håller på att hända med vår värld och dess klimat, visade det på behovet av tydliga riktlinjer för lantbruket, konstaterar ATL:s ledarskribent Hanna Marie Björklund.

  Frågor om miljö och lantbruk brukar komma långt ner på dagordningen i svenska valrörelser, men sommarens extremväder gjorde det här året till ett undantag.

  Det blev tillslut, helt i enlighet med förväntningarna, ett mycket jämnt valresultat som fortfarande inte säger något säkert om regeringsbildningen. En intressant observation är dock att frågor om miljö, landsbygd och jordbruk tog betydligt mer plats i valet än vad analytiker trodde så sent som i våras. Det är sällan vi talar om dessa ämnen i en valrörelse.

  Men varje valår bjuder på något oväntat, och i år blev det miljöfrågan. Den extrema värmen och torkan under senvåren och sommaren fick säkert vissa inbitna storstadsbor att glädjas, men de allra flesta kände förmodligen en viss oro.

  De uppfattade vädret som onaturligt och såg att det gav upphov till problem i hela landet. Torkan fick följder som i sig blev egna kriser som fick mycket medial uppmärksamhet.

  Skogsbränder rasade och många politiker började peka finger åt varandra för att vår beredskap inför detta var för dålig. Men kanske framförallt drabbade torkan lantbruket, en väderkänslig näring. Skördarna krympte, brunnar sinade och betesmarker för djuren torkade bort.

  Röster började höras i hela landet om foderbrist och en våg av ansökningar om slakt kom in från dem som inte har möjlighet att få fram mat till sina djur. Vilket i sin tur fick slakterierna att stänga orderböckerna inför anstormningen.

  Det blev en debatt och en förtvivlan som nådde långt utanför insatta medier som ATL, hela svenska folket berördes av djurägares oro och över risken för höjda matpriser.

  Just denna kris har präglat valrörelsen mer än vad någon hade kunnat ana i våras. En naturlig följd av diskussionen blev kopplingen till miljöfrågan. Den klättrade upp till topp tre på viktigaste valfrågor i en mätning som Dagens Nyheter lät göra. Från att tidigare varit en viktig fråga för 15 procent av svenskarna steg den till 23 procent, vilket är i nivå med frågor som skola och sjukvård.

  I en nyligen utförd mätning från Demoskop hamnade miljöfrågan i topp, efter att ökat 18 procentenheter sedan i våras. Torkan ser även ut att ha räddat Miljöpartiet kvar i riksdagen. Det såg rejält mörkt ut i våras, men under sommaren har de tagit sig tillbaka en bit över fyraprocentspärren.

  Förutom att torkan satte fingret på det större miljöperspektivet och vad som egentligen håller på att hända med vår värld och dess klimat, så visade det på behovet av tydliga riktlinjer för lantbruket. När stora värden förstörs, matpriser skjuter i höjden och drastiska förändringar i det öppna landskapet hotar, förstår de flesta vikten av att staten har någon form av system för att dämpa extrema svängningar.

  Risken finns ju att det kommer fler år som dessa och det är ett faktum som måste hanteras på ett mer hållbart sätt än små stödpengar här och där. Det är en viktig läxa för den kommande regeringen, vilken den än nu visar sig bli.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen