Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 15 september 2005

  Utnyttja det stora matintresset

  Intresset för mat har aldrig varit större än nu. Det är visserligen sant att vi lägger allt mindre tid på att laga vardagsmaten, färdigmat och halvfabrikat växer. Men när det finns tid är det allt fler som vill laga spännande och god mat. Vid sidan av fotboll, dokusåpor och långfilmer har matprogram blivit stora tv-favoriter.

  De som har kabel eller parabol kan se matprogram dygnet runt till exempel i BBC:s Food Channel.

  När vi anstränger oss extra måste också råvarorna vara lite extra. Inspirerade av matprogrammen hamnar man lätt på skinka, ost och olivolja från Italien. De som har sett tv-serien "Solens mat" och fått följa programledaren upp till små bergsbyar där mjölkbonden gör ost till sig själv och ortens befolkning vill också gärna provsmaka. Att de italienska ostar som säljs i Sverige är gjorda av betydligt större företag är en helt annan sak.

  Det är inte självklart vad som kännetecknar mat med hög kvalitet som man kan ta ett högt pris för. Men ofta handlar det om lokalt förädlad mat som är speciell för sin region och som har en lång historia. Även om Sverige aldrig varit ett matland i klass med Italien eller Frankrike har vi rimligen också haft lokala ostar och charkuterier.

  Men jordbruksregleringen och koncentrationen till allt större livsmedelsföretag har slagit sönder det som en gång fanns. Jag minns till exempel den speciellt goda Prästosten som gjordes i Eksjö innan mejeriet lades ner. Ystadkorven från Swedish Meats har inte gjorts i Ystad på många decennier. Jag vet inte om den ursprungliga Ystad-korven var godare, men det är klart att korvens historia och en marknadsföringsmöjlighet gick förlorade när den bara blev en korv bland andra i en anonym fabrik.

  Det är inte heller mer än 20 år sedan den dåvarande sydsvenska slakteriföreningen Skanek försökte stoppa Ängavallen, som sedan växt till ett av de bästa exemplen på lokalt förädlad mat. Ängavallen har tagit ytterligare steg genom restaurang, picknick-park och hotell.

  Även om mycket av vår historia gått förlorad betyder det inte att vi inte kan bli bättre. På samma sätt som de svenska kockarna lyft det svenska restaurangköket från en ganska medioker nivå till världsklass kan vi lyfta förädlingen av råvarorna. Ett bra recept kan vara att använda kockarnas metod att utgå från lokala råvaror men hämta inspiration för tillagningen utomlands.

  På senare år har vi i också fått en del exempel framgångsrik lokal förädling. Vi har till exempel några getostmejerier som gör ypperlig getost. Andra exempel är lantbrukare som själv pressar och marknadsför rapsolja och lokal tillverkning av sylt. Men det går att göra mycket mer. Bondens marknad som finns i allt fler städer visar att det finns ett stort intresse bland konsumenterna.

  Knut Persson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen