Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 27 april 2018

  Utan marknad blir vildsvinet kvar i skogen

  Vildsvinsstammen har vuxit och djuren sprider sig nu norrut till Dalarna och längs norrlandskusten. Avskjutningen ökar, men i en långsammare takt än för några år sedan.

  Om det betyder att stammen har stabiliserat sig, som Svenska Jägareförbundet hävdar, har vi ändå ett problem. Ett problem med skador som kostar lantbruket över 1,5 miljard kronor årligen enligt en undersökning från SLU. Dessutom tillkommer kostnader och lidanden vid olyckor i trafiken.

  I andra länder trappas kampen mot vildsvinen upp. I Finland finns en liten men växande stam vid ryska gränsen. Den jagas nu intensivare. I Danmark vill regeringen sätta upp ett sju mil långt stängsel vid tyska gränsen för att stoppa grisarna. I Tyskland, där man årligen skjuter över en halv miljon vildsvin, intensifieras jakten och är numera tillåten året runt.

  Bakom kampen mot svinen ligger framför allt rädslan för den afrikanska svinpesten, som ännu inte finns i något av dessa länder och heller inte i Sverige. En spridning av pesten till vårt land skulle reducera vildsvinsstammen men samtidigt vara en katastrof för grisnäringen om eller snarare när den når tamgrisarna.

  Vildsvinet är en nykomling i skogarna och tillväxten har överraskat alla, varken jakt eller avsättning har hängt med. Ett av problemen är att efterfrågan på köttet är för svag för att motivera mer jakt.

  Om en viltvårdsanläggning har 40 ton kött liggande i frysen utan att bli sålt så måste efterfrågan stimuleras. Ett sätt vore att sänka priset. Med ett pris på närmare 400 kronor per kilo för kotletterna blir de ingen succé i folkhemmet.

  Det höga priset skylls på höga kostnader i hela hanteringskedjan. Många vittnar om att vildsvin är tidsödande och svåra att stycka och hantera. Små mängder är dyra att transportera.

  Med tanke på den tröga försäljningen har måhända handeln inte har gjort rätt analys. När vildsvinskött var sällsynt började det säljas som en lyxvara. Och där har prissättningen blivit kvar. Marginalerna kanske är högre än vad varan tål.

  Axfood har gått före med prissänkningar och visar att det är möjligt och att det också ökar försäljningen. Men det är långt ifrån tillräckligt.

  Importerat kött från Tyskland och svart försäljning sägs vara en del av förklaringen till svag efterfrågan på butiksköttet. Förslaget att låta jägare själva slakta och sälja vildsvinskött som en lösning på problemet är omdiskuterad. En svart hantering skulle bli vit.

  Det är svårt att veta om det är lösningen på problemet men läget är så allvarligt att nya metoder måste testas. Varför inte införa detta under en provperiod? Alla som har stora kostnader för vildsvin och har tvingats att ändra odling eller överge åkrar på grund av grisarna vill se tydliga framsteg. LÄS OCKSÅ: Kunderna väljer bort vildsvinsköttetATL TV: ”Det räcker inte att skjuta ned stammen”

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen