Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 30 januari 2020

  Uppdrag granskning ställer fel fråga

  Det blev en onyanserad svartmålning av djurhållare i stället för ett konstruktivt reportage om hur förutsättningarna för mjölkproduktion ser ut i Sverige i dag, anser ATL:s ledarskribent Edvard Hollertz.

  FOTO: SVT/ATL

  SVT:s Uppdrag granskning har ägnat nästan en timme av bästa sändningstid åt en mjölkgård i Gävleborgs län. Men de mest angelägna frågorna uteblir. Och det som hade kunnat bli en viktig skildring av förutsättningarna för mjölkproduktionen i landet blir ännu en onyanserad svartmålning av djurhållare.

  Uppdrag granskning har valt att kalla avsnittet för ”Arlagården” – trots att fallet säger försvinnande lite om förhållandena på en vanlig mjölkgård. Den bristande djurhållningen är på intet sätt representativ, eller acceptabel. Det visar med tydlighet reaktionerna på programmet. LRF var snabbt ute och meddelade att de tar initiativ till ett branschgemensamt arbete för att upptäcka djur som far illa.

  Det finns även andra punkter det som tittare är viktigt att påminna sig om. Djurhållaren i programmet är inte dömd för något av det som skildras. Det främsta beviset mot företagaren utgörs av en video som spelats in under vad som förefaller vara ett olagligt intrång i ladugården.

  Vidare har myndigheterna och mejeriet trots allt varit aktiva. Länsstyrelsen har gjort ett stort antal inspektioner. Arla har vidtagit den ovanliga och drastiska åtgärden att stoppa mjölkleveranserna från gården.

  LÄS OCKSÅ: Mjölkbonde anklagas för vanvård av djur i SVT

  Hur ska vi då se på fallet som skildras i SVT? Först och främst är det ett enskilt företag i kris. Och på en gård som hanterar många djur kan miljön snabbt försämras om det uppstår problem.

  Tittaren får enbart brottstycken av lantbrukarens situation. Men den framstår som allt annat än enkel. Det har funnits planer på att satsa och utvidga verksamheten, men dessa har gått i stöpet. Lantbrukaren har fått flertalet överklaganden och anmälningar från ortsbor riktade mot sig. Företaget är under rekonstruktion.

  Här finns också början på vad som hade kunnat vara ett verkligt intressant reportage. Uppdrag granskning borde ha ställt frågan hur det kan bli så här? Svaret hade blivit mjölkbönder som pressas från alla håll – av lagstiftare och mejerier. Sverige är ett land i mjölkkris.

  Hårda nationella regelverk och höga skatter gör det dyrt att bedriva mjölkproduktion i Sverige, jämfört med andra länder. Det säger politiken ska kompenseras med att konsumenterna är villiga att betala mer för svenska mejeriprodukter. Men Arla, som är den helt dominerande aktören, har ett mjölkpris till producent oavsett land. Och om konsumenterna ens är intresserade av att betala mer för osten, filen och mjölken är osäkert. Att driva små mejerier har hittills inte varit en generell framgångssaga.

  Hög djurvälfärd kräver arbetskraft och resurser. En förutsättning för det är lönsamma företag. Bonden vill att djuren ska ha det bra, men slutligen måste konsumenten eller politiken vara beredd att betala vad det kostar.

  Titta på: Uppdrag gransknings program här.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen