Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 19 augusti 2013

  Upp till bevis om landsbygdspengarna

  Efter Almedalen kommer partiledarnas sommartal. Dessa tal kan ge en vink om vad höstbudgeten kommer att innehålla. Den ska nu börja förhandlas i alliansen.

  Annie Lööf, Centerpartiet.
  Annie Lööf, Centerpartiet.

  För jordbruket och landsbygden är regeringens syn på landsbygdsprogrammet en viktig fråga.

  Vid förhandlingarna om EU:s långtidsbudget i våras prutades detta program, som i dag uppgår till fem miljarder kronor per år, kraftigt.

  Alliansregeringen har möjlighet att fylla på med nationella pengar, men frågan är om viljan finns.

  Särskilt med tanke på den nyligen publicerade Eso-utredningen, vars slutsats är att pengarna mer eller mindre slängs i sjön.

  Alla politiker som säger sig stå upp för landsbygden har nu i budgetarbetet en god chans att visa att de verkligen menar det.

  För pengar behövs på landsbygden, till allt det som den och dess företag bidrar med men som inte betalas av marknaden.

  Som djurskydd och biologisk mångfald. Och bredband i bygder som inga kommersiella aktörer tror sig kunna tjäna pengar på.

  Hittills är det ett parti som utmärkt sig, Centerpartiet. Annie Lööf talade klarspråk när hon sommartalade (bilden): landsbygdsprogrammet gör nytta och hennes ambition är att nivån på programmet ska bibehållas.

  Folkpartiledarens tal var, liksom statsministerns, fritt från allt om jordbruk och landsbygd.

  De handlade mest om skattesänkningar. Kristdemokraternas sina budgetprioriteringar är mer till pensionärer, barn och utsatta barnfamiljer.

  Mycket spretar men det tycks finnas en begynnande samsyn inom alliansen om ett lärlingssystem som ska slussa in ungdomar i yrkeslivet.

  Mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna finns också förslag om att slopa arbetsgivarens ansvar för den andra sjuklöneveckan.

  Det är två bra förslag, för företagsamheten i hela landet.

  I dag märks inte något av Centerns interna bråk om det nyliberala idéprogrammet. Nu är det landsbygd, företagsvillkor och miljö som gäller, rätt klassisk Centerpolitik.

  Om det räcker för att höja opinionssiffrorna till säker mark vet ingen, men Centern gör ett gott försök att rycka åt sig initiativet som landsbygdspartiet nummer ett.

  Men kommer det att märkas i budgeten?

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen