Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 17 januari

  Trumps bondestöd är en tankeställare

  Frihandelsvänner bör titta noga på hur amerikansk jordbrukspolitik griper in när marknaden sviker. När USA:s president Donald Trump siktar på att vinna valet i höst gäller det att ha stödet från förra valet intakt, skriver ATL:s Tord Karlsson.

  Landets lantbrukare tillhör stödtrupperna och skulle normalt ställa upp på en republikansk kandidat utan reservationer. Men under Trumps era har förtroendet rubbats. Redan tidigt oroades lantbrukarna av att målet att stoppa invandringen från Mexiko skulle minska tillgången på arbetskraft. Uppsagda handelsavtal fick också tilltron till den nye presidenten att svikta.

  Störst påverkan har det pågående handelskriget mot Kina haft. Uteblivna inköp från Kina har drabbat USA:s export och fått priserna att falla.

  Krisen drabbar inte bara lantbrukarna. Även lantbruksindustrin far illa. John Deere drar ned förväntningarna på 2020 och tror på minskad omsättning i USA på grund av handelskriget och dåligt väder. Den amerikanska maskinparken åldras.

  För att lindra skadeverkningarna har USA:s regering satsat på extra stöd till lantbruket. Under 2019 betalades 22,4 miljarder dollar ut, den största utbetalningen på 14 år, som kompensation för låga priser. Dessutom betalas 6,5 miljarder dollar ut genom det vanliga jordbrukspolitiska försäkringssystemet.

  Tillsammans beräknas det utgöra 31 procent av den beräknade intäkten för USA:s jordbruk, och är sannolikt en överkompensation för marknadsstrulet. Det är ett sätt att köpa röster.

  Så går det till på andra sidan Atlanten, där bönderna antas klara sig själva. På denna sida, i EU, drar det ihop sig till förhandlingar om totalbudget och jordbrukspolitisk budget för de kommande sju åren. Eftersom en av nettobetalarna, Storbritannien, lämnar unionen ligger i förslaget en 5-procentig sänkning av jordbruksbudgeten. Trots detta krävs betydligt högre avgifter av de medlemsländer som är kvar.

  Den svenska regeringen motsätter sig den höjda avgiften och ser gärna att andra områden än jordbruket prioriteras. I en enkät riktad till politiker från olika partier i Land Lantbruk står inget parti upp för en oförändrad jordbruksbudget. Vänsterpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna vill gå längre än 5 procents sänkning. Det ser mörkt ut.

  Tänk då efter en gång till! Den gemensamma jordbrukspolitiken är bästa sättet att få tillbaka pengar till Sverige och därmed minska netto­betalningen till unionen. Den fria marknad som skulle ge bönderna lönsamhet är en illusion.

  Världsmarknadspriserna sänks på grund av handelskonflikter och hos den stora aktören USA öppnar Donald Trump kassakistan och stöttar bönderna. Dessa priser styr även de svenska priserna. Det är något för den fria marknadens entusiaster att ta hänsyn till.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen