Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 22 december 2020

  Aktivism hotar företagandet

  Påföljderna för aktivisters hot och intrång mot lantbrukare står inte i proportion till förseelsen, menar ATL:s ledarskribent Tord Karlsson.

  Aktivismen mot lantbrukare, och särskilt mot djurhållare, är ett av branschens största problem. Det är oerhört plågsamt för dem som drabbas men det är också förödande för hela branschen och för framtidstron i jordbruket.

  Det behövs krafttag mot aktivismen, mycket kraftigare än nu. Påföljderna är lindriga och står inte i proportion till förseelserna, som detta färska exempel visar.

  I en dom i tingsrätten dömdes en nu myndig man i övre tonåren till 90 timmars ungdomstjänst och ett mindre skadestånd. Brotten rubricerades som olaga förföljelse, olaga hot vid fyra tillfällen och ofredande vid tre tillfällen.

  Den dömde mannen, som då var omyndig, har trängt in på gården, han har trakasserat lantbrukaren upprepade gånger på telefon och Facebook och bland annat hotat med att bränna ned gården. Han har organiserat en demonstration vid gården med budskapet att gården ska läggas ned. Telefonterrorn har dessutom drabbat lantbrukarens man och andra släktingar. Förföljelsen har pågått i över ett år.

  Tyvärr är den drabbade lantbrukaren långt ifrån den enda att drabbas av intrång och hot. I en undersökning bland Arlamedlemmar vittnar sex av tio av dem som svarat om att de känner sig otrygga och mår dåligt av risken för att bli utsatta för trakasserier. Många funderar på att sluta.

  Det är inte så vi bygger upp en livskraftig mjölk- och köttproduktion i landet. Risken är stor att duktiga företagare slutar inom jordbruket och satsar sina resurser på annat håll, där de inte behöver riskera hot och trakasserier.

  För många ligger den självklara utvecklingen av driften i att bygga upp egen förädling, som mejeri eller slakteri, för att få ut ett större mervärde och öka lönsamheten. Konsumenterna är intresserade och det för land och stad samman.

  För lantbrukaren innebär en sådan satsning att man blir mer synlig och det ökar risken för intrång, hot och trakasserier. När aktivismen får frodas är det begripligt om man avstår från sitt mejeri eller sin gårdsbutik. Då får vi heller inte den utveckling av jordbruket som vi önskar.

  Regeringen har länge inte varit särskilt intresserad av frågan och snarast duckat när ämnet har kommit på tal. Förhoppningsvis är en förändring på väg. När justitieminister Morgan Johansson (S) i våras kommenterade frågan i riksdagen sa han att ”näringsidkare måste kunna bedriva sitt arbete utan att utsättas för hot, skadegörelse eller andra brottsliga handlingar”. Han sa då också att han var beredd att verka för hårdare straff.

  En utredning är nu efter långt om länge tillsatt. Det betyder att det tar åtminstone ett år, eller mer, innan vi kan se något resultat. Som det ovan nämnda exemplet visar måste det då till en rejäl förändring. Justitieministerns tal om att företagarna ska vara trygga måste bli mer än en läpparnas bekännelse.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen