Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 24 mars 2017

  Ta vildsvinsfrågan på allvar

  Forskare på SLU har räknat ut att vildsvinsskadorna kostar jordbruket 660 miljoner. Forskarna var överraskade, lantbrukare i vildsvinsområden är det inte.

  FOTO: Illustration Mostphotis/Montage LRF Media

  Vildsvinsstammen växer till och djuren tar för sig allt mer av grödorna. Forskare på SLU har gjort en beräkning av bökandet och trampandet kostar. Uppskattningen är att jordbruket förlorar 660 miljoner kronor och att en medelkostnad för en drabbad gård är över 70 000 kronor per år. Forskarna var överraskade, lantbrukare i vildsvinsområden är det inte.

  Det är ett växtskyddsproblem som inte kan negligeras. Från att inte ha funnits alls i Sverige har vildsvinen tagit för sig och etablerat sig de senaste decennierna. Fronten flyttas successivt norrut.

  Dessutom ökar problemen med vildsvin som trafikfara. Antalet kollisioner har fördubblats sedan 2010 och uppgick i fjol till nära 5 000. Det kostar också, såväl drabbade enskilda som hela samhället.

  På kontinenten är vildsvinsstammarna stora och växande. VI skrev nyligen i ATL om de enorma skadorna på grödorna i Tyskland trots att man skjuter 600 00 djur per år. Där börjar man också oroa sig på allvar för risken att vildgrisarna ska sprida afrikansk svinpest från Polen in i Tyskland.

  I motsats till tyskarna berömmer sig den svenska jägarkåren av att hålla vildsvinsstammen på en rimlig nivå. Det håller inte alla med om och ska de leva upp till sin självbild får de ligga i och öka tempot i år. Vildsvin förökar sig snabbt och en förlorad säsong med för liten jakt ger omedelbart svinen ett övertag som blir svårt att kämpa ned.

  Det finns fler sätt att kuva vildsvinsstammen. I höstas föreslog regeringen ett förbud mot utfodring av vilt. Det skulle inte bara minska vildsvinsskador utan också betesskador från klövvilt. tyvärr föll det på motstånd från Alliansen och Sverigedemokraterna. Flera partier ville ha ett utfodringsförbud, det kan vara så att det bästa i det fallet blev det godas fiende.

  Det är bråttom med ett nytt förslag. Frågan har hamnat underst i högen, och där får den inte ligga kvar. När man ändå håller på kunde man se över möjligheter att förenkla möjligheterna att ta hand om och sälja köttet. Det finns ett förslag sedan tidigare från Livsmedelsverket att särskilt utbildade och kontrollerade jägare skulle kunna sälja kött, som naturligtvis är trikintestat, till konsument. De skulle också kunna sälja till butik. Det behövs fler kanaler till marknaden.

  Vi har fått en klarare bild av kostnaderna för vildsvinsplågan. Utbredningen ökar. Problemet behöver angripas på fler fronter samtidigt. Jakt, utfodringsförbud och bättre avsättning för köttet är några vägar. Annars är risken att vi får en tysk situation.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen