Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 9 september 2005

  Ta plats i valrörelsen, LRF

  Ett år kvar till valet och valrörelsen är redan i gång riktigt bra. Den borgerliga alliansen har för närvarande initiativet i kraft av opinionssiffrorna. Dessutom kan alliansen uppvisa enighet efter mötet i Bankeryd medan regeringen med stödpartier kämpar med budgetförhandlingar.

  Sveriges Television bidrar till att höja temperaturen med bland annat partiledardebatt i Agenda och diskussion om företagande i Debatt i veckan.

  Så här långt i kan man konstatera två saker. För det första att blockpolitiken står stark, det finns två modeller för hur Sverige ska styras. För det andra att jord- och skogsbruket inte existerar.

  Agendadebatten präglades av vattentrampande: s och v sköt in sig på det man upplever som alliansens svaga punkt, bidragsnivåerna, medan de borgerliga envist bet sig fast vid "vi måste skapa jobb"-retorik.

  Man fick lyssna mycket noga för att höra något enstaka förfluget ord om biobränslen och småföretag i gröna sektorn. Jord- och skogsbrukets frånvaro står i kontrast till vad LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson sa vid LRF-stämman i våras om den gröna sektorn:

  "Vi måste bli tydligare med vad de gröna näringarna kan bidra med."
  "Vi ska vara tydliga med vad vi vill att det politiska systemet ska leverera."
  "Tre problem dominerar: jobben, ohälsan och oljeberoendet/växthuseffekten. Vi har lösningen!"

  Visst, Lars-Göran Pettersson har uppvaktat några av partiledarna, i förra veckan statsministern, för att föra upp jord- och skogsbrukets hjärtefrågor på bordet. Välvilliga ord byts och det skrivs i lantbrukstidningar, men för övrigt har inte dessa uppvaktningar gjort något avtryck i medierna.

  Den stora allmänheten kan fortsätta att tro att jordbrukspolitik är något som fördyrar maten, ödelägger miljön och håller u-landsbönder i fattigdom, och att jordbruket är något som utan problem kan förhandlas bort i WTO.

  En fråga som diskuteras flitigt är företagarklimatet. Jodå, det är bra, hävdar regeringen, för det startas många nya företag, hittills i år 41 600 vilket är lika många som för helåret i fjol. Det är dåligt, hävdar oppositionen, eftersom små företag har svårt att växa så att de kan anställa folk. Dessutom är det också så att det i fjol försvann runt 40 000 företag, så något fel på företagarklimatet är det nog.

  LRF är den största småföretagarorganisationen, men inte heller i denna fråga hörs något.
  Tyst diplomati kan vara verksam, men LRF:s medlemmar skulle nog uppskatta att organisationen syntes och hördes mer.

  Lars Vernersson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen