Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 15 februari 2019

  Svinpesten inte bara grisnäringens problem

  Vi har för många vildsvin, det är resultatet av gamla försyndelser. Intresset för jakten ökar och även förmågan och den kommer att ställas på stora prov om pesten kommer, skriver ATL:s ledarskribent Tord Karlsson.

  Det är fullt möjligt att Sverige drabbas av ett utbrott av afrikansk svinpest. Många länder i östra Europa har sjukdomen inom sina gränser. Det plötsliga utbrottet i Belgien i fjol visar hur nyckfullt sjukdomen kan spridas och hur snabbt det blir stora konsekvenser för grisnäringen. Nödslakt av djur och omedelbart prisfall blev följden.

  Vi har fått en varning och grisuppfödarna kan förbereda sig med ännu bättre smittskyddsrutiner. I länder som vårt, med en vildsvinsstam, är risken extra stor för alla former av utegrisuppfödning.

  Kostnaderna har redan börjat märkas. Det förebyggande arbetet med stängsling och andra åtgärder för att hålla vildsvin borta och gården smittfri kostar tid och pengar. Utegrisuppfödningen har redan en svår marknadssituation och behöver egentligen inga extra kostnader.

  Den som har möjlighet håller vildsvinen borta. Danmark bygger stängsel vid sin korta tyska gräns och hoppas att kunna hålla rent på detta sätt, en livsviktig åtgärd för deras stora livsmedelsindustri. Eftersom vi redan har en kraftig vildsvinsstam har vi inte denna utväg.

  Däremot är vi bra på att få kontroll över och utrota besvärliga smittsamma djursjukdomar, och borde klara av även den afrikanska svinpesten. Det som komplicerar situationen är att även vilda djur är inblandade som smittspridare, kanske till och med den troligaste inkörsporten för en smitta.

  Vi har för många vildsvin, det är resultatet av gamla försyndelser. Intresset för jakten ökar och även förmågan och den kommer att ställas på stora prov om pesten kommer. Av flera skäl, och svinpesten kan komma att visa sig vara det viktigaste, skulle vi leva bättre utan vildgrisar.

  Svenska myndigheter håller på och lägger upp en strategi ifall pesten skulle komma lös bland vildsvinen. Den inspireras av den till synes lyckade insatsen i Tjeckien, där man genom att avgränsa och isolera det drabbade området och sedan skjuta av alla vildsvin tycks ha fått hejd på angreppet.

  Jägarna har en nyckelroll för ett lyckat resultat. Det kommer att kräva en snabb hantering efter uppgjord plan där lokal kunskap och insatser kombineras med rikstäckande resurser från myndigheter och även från Jägareförbundet.

  Det är ungefär som när det uppstår en stor skogsbrand som den lokala räddningstjänsten inte mäktar med. I granskningen av släckningsarbetet av sommarens bränder har stora brister kommit i dagen.

  Kommunikationsmissar, bristfällig utrustning och otydlig ansvarsfördelning fick bränderna att sprida sig mer än de borde ha gjort. Misstag som beskrevs redan efter branden 2014 i Västmanland upprepades.

  Så får det inte gå till om den afrikanska svinpesten drabbar Sverige. Många parter drabbas, såväl djuruppfödning och livsmedelsindustri som jakt och skogsbruk. Då är ett bra samarbete och en snabb hantering livsviktig.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen