Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 12 februari 2019

  Svenskt kött är ett bra val

  Förhoppningsvis rubbar inte den polska köttskandalen konsumenternas förtroende för svenskt kött. Glädjande nog syns fler och fler tecken på att offentliga upphandlingar specifikt vill ha lokalt producerat kött, skriver ATL:s Greger Ekman.

  Sverige är långt ifrån självförsörjande på nötkött i dag. Om inköpare och grossister var mer intresserade av att välja svenskt kött, i stället för att jaga ören på marginalen, så skulle det ge bättre förutsättningar för en levande landsbygd och öppna landskap i Sverige.

  Baserat på erfarenhet är det bäst att dämpa förhoppningarna om att ytterligare en skandal med importerat kött skulle förändra det faktum att priset oftast är avgörande. Särskilt för storkök och andra livsmedelsleverantörer som tävlar om stora upphandlingar i stenhård konkurrens. Ställs inget krav på svenskt kött i upphandlingen så lär knappast något svenskt kött levereras.

  I detta fall är det ironiskt att det obesiktade köttet från sjuka polska kor som letat sig till Sverige till största delen serverats på privatägda prestigeskolor. Gissningsvis ställer eleverna normalt höga krav på skolan även när det gäller skolluncherna – om inte förr så rimligen i framtiden.

  Glädjande nog syns fler och fler tecken på att offentliga upphandlingar specifikt vill ha lokalt producerat kött. Sommarens torka har bidragit till att uppmärksamma svensk köttproduktion. Kommuner som inte sällan har en tendens att göra av med skattepengar på olika satsningar för att öka kommunens attraktivitet som boendeort borde inse att man kan slå två flugor i en smäll i matupphandlingarna.

  Lägger man några kronor extra på att upphandla lokalproducerade livsmedel till skolor och äldreboenden så skapar man också förutsättningar för lantbruket i närområdet. Det finns en direkt koppning mellan vad som serveras och det omgivande landskapet.

  Köttätande är just nu ifrågasatt av klimatskäl, men av miljöskäl behöver vi fler betande djur i Sverige. Hagmarker och beten är de artrikaste biotoper vi har om de sköts på rätt sätt. Mer granskog är inte den naturtyp vi behöver om vi menar allvar med att värna den biologiska mångfalden.

  Även om köttkonsumtionen minskar, för att konsumenterna anser att de gör en insats för klimatet, så kan och bör den svenska nötköttsproduktionen öka. I dag importeras knappt hälften av nötköttskonsumtionen, så potentialen för svensk produktion är stor.

  Tyvärr verkar det svårt att helt rensa ut skojare och kriminella från livsmedelsmarknaden, men vi kan trösta oss med att de spårbarhetssystem som finns verkar ha fungerat. Det har gått att ta reda på vart de olagliga partierna tagit vägen, vilket reparerar en del av det skadade förtroendet.

  Även om det i regel inte är något fel på det importerade köttet så finns det flera goda skäl att välja svenskt – låg antibiotikaanvändning, högt djurskydd, levande landsbygd och öppna landskap.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen