Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 13 januari 2005

  Svårt läge för skogsägarna

  Förra helgens storm kommer att få återverkningar lång tid framåt.

  Mest akut är naturligtvis att få farbar väg, el och telefon till alla drabbade. Tyvärr saknar fortfarande många el och telefon trots att det snart är en vecka sedan stormen härjade. Och det beror på att det dröjt för länge innan man börjat byta ut det gamla luftledningsnätet.

  Tydligare än någon gång tidigare har vi fått ett bevis på att nätföretagen för sent och för långsamt börjat gräva ner ledningarna.

  Men ganska snart är den mest akuta situationen rimligtvis avklarad och då återstår de långsiktiga effekterna av att 60-70 miljoner kubikmeter skog blivit stormfälld i förtid. I vissa trakter är skogen kammad jämnt längs marken. Det finns områden på hundratals hektar där inte ett enda träd står upp.

  För enskilda skogsägare kan det betyda en personlig tragedi. I många fall handlar det om små skogsägare som levt ett strävsamt liv och som fram till lördag kväll haft sitt pensionskapital i form av en välskött timmerrik skog. På några timmar slogs hela skogen omkull och ett livsverk förstördes. Nu måste all skog säljas på en gång och värdet har minskat drastiskt.

  Skadorna är så stora att LRF Skogsägarnas önskemål om en nationell krisgrupp är befogade. Enorma mängder virke behöver tas till vara under en kort tid. Södra har redan stoppat all ordinarie avverkning och rimligen måste statens bolag och de privata bolagen snabbt göra samma sak.

  Alla maskiner och all tillgänglig personal behövs i de drabbade skogarna. Men det räcker inte, vi behöver också hjälp från våra grannländer. När virket små sm9åningom blir uppbearbetat kommer industrierna inte att kunna ta emot allting på en gång.

  Regeringen måste självklart se till att det utan onödig byråkrati blir möjligt att vattna och använda kemiska skyddsmedel på lagringsplatserna.

  På lite längre sikt har skogsbranschen ett annat svårt dilemma att ta ställning till. Förra helgens storm var extrem, men kanske betyder klimatförändringarna att vi får vänja oss vid att det stormar oftare. Det räcker att det kommer en storm av den här styrkan vart femtionde år för att värdet av barrträd ska minska drastiskt.

  Lövträden klarade stormen betydligt bättre. Men vi har en skogsindustri som är uppbyggd kring barrträd och börjar vi plantera löv ska vi konkurrera med snabbväxande eucalyptus. Något snabbt och självklart svar på vad som ska planteras efter stormens härjningar finns.

  Vi befinner oss i en liknande situation som för hundra år sedan då stora arealer ljunghedar planterades. På samma sätt som då behövs nu en nationell samling. Det behövs insatser från forskare för att försöka värdera olika planteringsalternativ och det kan bli nödvändigt att ge skogsägarna bidrag för planteringen.

  Knut Persson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen