Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 1 februari

  Stoppa hoten mot lantbrukare

  Militant djurrättsaktivism är ett större problem än vad som tidigare varit känt, skriver ATL:s ledarskribent Greger Ekman.

  Militanta djurrättsaktivisters hot mot lantbrukare och deras familjer har fått välförtjänt uppmärksamhet den senaste tiden. Inte minst har Göteborgs-Postens granskning av djuraktivismen i Västsverige visat på över 200 brott de senaste tre åren. Lagstiftningen måste stramas upp och aktivisterna buras in.

  Justitieminister Morgan Johansson (S) och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) gör klokt i att prioritera och hantera de problem som aktivisterna ställer till för djurägare och lantbrukare. Att fundera på i detta sammanhang är om dessa ideologiskt motiverade brott borde rubriceras som hatbrott och bestraffas hårdare.

  Skadestånd för förstörda inventarier är inget som skrämmer fanatiker som i många fall inte har några större ekonomiska tillgångar att förlora. Det anses säkert som en merit i djurrättsaktivistkretsar att samla på sig rejäla skulder hos Kronofogden, en sorts kvitto på offervilja i kampen.

  En kamp som istället hade kunnat föras inom ramarna för de demokratiska spelreglerna. Men det räcker inte för de mest extrema som inte bara har en filosofisk övertygelse om det moraliskt riktiga i sina övertygelser utan också ett starkt behov av att omsätta ord till handling.

  Lagstiftningen om olaga intrång och hemfridsbrott måste formuleras så att aktivister inte lagligt ska kunna uppehålla sig på gårdar och exempelvis skandera slagord. Samma sak med jaktsabotörer som i dag är svåra att avhysa. LRF med flera har fört fram detta tidigare liksom kravet på att djurrättsbrott registreras med en särskild brottskod för att förenkla samordning och statistik.

  Det är förskräckliga brott som aktivisterna begått, mordbrand och mordhot har förekommit. Samtidigt verkar trakasserierna kunna bli hur låga som helst. Små barn har fått höra att deras föräldrar är mördare och gravar har skändats. De lantbrukare som trots riskerna de tagit ändå trätt fram i media och berättat om brott de utsatts för har ett otroligt kurage.

  Aktivisterna skapar ekonomiska problem för lantbruket som förväntas och uppmuntras att lyfta fram närproducerade mervärden som ska ge lantbrukarna bättre betalt för sina produkter. Mervärdena bygger till betydande del på marknadsföring av gårdarna och lantbrukarna själva. Tyvärr har det visat sig att lantbrukare har anledning att undvika att synas, vilket är en dålig marknadsföringsstrategi. De som i dag överväger att starta ett gårdsslakteri tänker nog efter både en och två gånger.

  Militant djurrättsaktivism är uppenbarligen ett större problem än vad som varit allmänt känt. Det skulle vara intressant med en heltäckande skattning av de olika ekonomiska skador aktivismen orsakar. Problemen har inte vart okända för regeringen som nu måste agera omgående och kraftfullt.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen