Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 26 november 2019

  Stoppa aktivism på myndigheterna

  Staten behöver komma till rätta med aktivisterna som har marscherat in på myndigheterna, skriver ATL:s ledarskribent Edvard Hollertz.

   Personliga engagemang hos tjänstemän kan skapa intressekonflikter i deras myndighetsutövning.
  Personliga engagemang hos tjänstemän kan skapa intressekonflikter i deras myndighetsutövning. FOTO: ISTOCK

  Aktivismen på myndigheter har nått en ohållbar och oacceptabel nivå. Det tycker riksdagsledamoten Mats Green (M), som vill gå ett steg längre än skärpt tjänstemannaansvar. Han har nyligen lämnat in en motion till riksdagen där han förespråkar att anställda inom offentlig förvaltning ska redovisa personliga engagemang som kan förorsaka en intressekonflikt i tjänsteutövningen.

  Mats Green vill ha en så kallad declaration of interest för offentligt anställda, som listar engagemang i föreningar, organisationer och företag. ”En förutsättning för en jävs­bedömning är att man vet var jäven finns”, skriver han.

  En typ av intressedeklaration har sina klara poänger. Särskilt inom jord- och skogsnäringen är aktivism på myndigheter ett omtalat ämne. Samtidigt är förslaget långtgående.

  Att fritt få vara med i en förening utan att det misstänkliggörs är heligt i Sverige. Föreningsfriheten skyddas i själva Grund­lagen. Visserligen vill inte Mats Green förbjuda enskilda från att vara aktiva i föreningar eller företag.

  Men förslaget öppnar en dörr för att alla sidointressen kan ses som belastningar, oavsett om det är miljöaktivism eller skogsbruk. En risk är också att grundantagandet blir att tjänstemän inte förmår hålla sina egna åsikter från att färga myndighets­utövningen. Det finns många som dagligen motbevisar det.

  Att den här typen av förslag läggs säger dock något om allvaret i de problem som finns, kanske främst inom de gröna näringarna. Aktivisterna har marscherat in på myndigheterna.

  Det finns rapporter om myndighets­utövare som på sin fritid motarbetar de näringar de är satta att arbeta med. Det hotar tilliten till statens opartiskhet. Förra året försökte länsstyrelsen i Dalarna för­bjuda en anställd naturbevakare att på fritiden motarbeta skogsavverkningar (ATL 7/11 2018). En anställd på Kammarkollegiet har arbetat med tillståndsärenden för småskalig vattenkraft, samtidigt som han varit medlem i intresseorganisationen Älv­räddarna, som vill riva ut den småskaliga vattenkraften (Land Lantbruk 23/10 2018).

  Och för bara en månad sedan tecknade veterinärstudenten Jennifer Johansson bilden av en framtida veterinärkår där aktivism närmast har institutionaliserats. ”Det kommer finnas veterinärer som har problem med att förhålla sig till lagstiftningen i sitt förakt mot produktionsdjur”, skrev Jennifer Johansson i en krönika i Jordbruksaktuellt (15/10).

  Att se till att personliga engagemang hos tjänstemän inte färgar myndighets­utövningen är av yttersta vikt. Kan staten inte komma till rätta med problemen, måste man tyvärr överväga den typ av åtgärder som Mats Green föreslår.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen