Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 11 augusti 2005

  Rätt man för Swedish Meats

  Beskedet att Åke Modig blir ny vd för Swedish Meats när Peter Rasztar slutar vid årsskiftet kom nog som en överraskning för de flesta.

  Efter flera decennier som vice vd och vd för svenska Arla och svensk-danska Arla Foods var det mer väntat att Modig blivit styrelseproffs och börjat varva ner. I stället väljer Åke Modig att tacka ja till ytterligare ett av de tyngsta jobben i svensk lantbrukskooperation.

  Att Swedish Meats styrelse väljer Åke Modig som ny vd ger en ganska klar bild över hur man ser på framtiden. Modigs främsta merit är hans breda internationella överblick och hans förmåga att tänka strategiskt. Det är uppenbart att styrelsen ser framför sig en stor fusion med ett slakteriföretag utanför Sverige.

  Närmast till hands ligger nästan en upprepning av det Åke Modig redan gjort på mejerisidan, alltså en fusion med den stora danska föreningen. Skillnaden är att Danish Crown är så mycket större än Swedish Meats att den danska sidan blir ännu mer dominerande än den är i Arla Foods.

  Man kan också fundera över hur intressant en svensk fusion är för danskarna. Visserligen är Scan ett starkt varumärke i Sverige, men slakterier är små och de långa avstånden gör det svårt att få en bra struktur.

  Ett annat alternativ är ett samarbete med någon av de stora finska slakteriföretagan. Atria och Roukatalo är ungefär lika stora och har ungefär samma bakgrund. Båda kommer från traditionella kooperativa slakteriföreningar, men har efter omstrukturering blivit börsnoterade vinstmaximerande aktiebolag. Bönderna är fortfarande dominerande ägare, men målet är inte att betala maximalt för djuren. I stället har ägarna sett hur värdet av deras aktier ökat i takt med kursuppgången.

  Om Swedish Meats får napp i sina trevanden mot Finland betyder det att vi också i Sverige kan få en spännande debatt om vilken företagsform som ska användas.

  Atria har på den svenska marknaden visat att man kan branschen. Efter många års förluster lyckades man på mindre än ett år vända Spiras köttförädling till vinst. Roukatalo har visat framfötterna i Baltikum och Polen.

  Även om det verkar mindre sannolikt kan man inte heller utesluta att Swedish Meats hittar sin partner utanför Norden. Oavsett vilket är det svårt att tänka sig någon person som är bättre lämpad att leda den här processen än Åke Modig.

  Valet av Åke Modig visar också att styrelsen inte längre tror att tyngdpunkten i jobbet kommer att ligga i att drastiskt minska kostnaderna. Möjligen är det orättvist mot Åke Modig som varit med om att lägga ner många småmejerier, men det allmänna omdömet är att kostnadsjakt inte är hans starkaste gren.

  Eftersom det har hänt väldigt mycket i Swedish Meats sedan Peter Rasztar tog över för fem år sedan verkar det rimligt att nu skifta fokus.

  Med Åke Modig vid rodret kommer Swedish Meats ganska snabbt att få upp de stora framtidsfrågorna på bordet. Ägare och anställda kan räkna med några spännande år.

  Knut Persson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen