Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 14 december 2018

  Politikberoendet en allt värre belastning för jordbruket

  Politikens oförutsägbarhet gör det svårt att planera. Den som tänker räkna på en investering i jordbruket gör klokt i att i möjligaste mån bli oberoende av politiska beslut, skriver ATL:s ledarskribent Tord Karlsson.

  Steg för steg har ATL beskrivit händelseförloppet bakom de försenade stödutbetalningarna. Det visar sig att kostnaderna skenade iväg och administrationen har blivit osannolikt dyr. 7,4 miljarder på tio år! Enbart IT-systemet som (inte) administrerar det hela har blivit mer än dubbelt så dyrt som beräknat.

  Surt kan man konstatera att det går att tjäna pengar på EU:s jordbrukspolitik. Den har varit bra för IT-konsulterna, inte minst för Consid vars snabba expansion och placering av vinstmedlen utomlands vi beskrev tidigare i veckan.

  Det kan inte glädja någon utom Considfolket att pengar som skulle kunna gå till framtidssatsningar på landsbygden fyller konton i Nederländerna. Det är ett eländigt misslyckande.

  Då är det uppiggande att se exemplet Estland som klarar sig med en slimmad administration. Hur vore det med lite Erfagrupper länder emellan? Lantbrukare uppmuntras att ta till sig tips och lära av varandra för att bli bättre. Det kan väl myndigheter också göra!

  Mycket av stödkaoset berodde på försenade beslut vad gäller jordbrukspolitiken. Det är stor risk att det händer igen när nästa omgång av Cap ska beslutas. Många tecken tyder på det.

  Vi har också vår egen hemsnickrade långbänk: regeringsbildningen. Var det verkligen så att det stupade mest på en oförenlig syn på arbetsrätten mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna? I så fall känns det som en onödig förlust.

  I landsbygdsfrågor och för jordbruket borde det finnas möjligheter till samsyn mellan S och C. Det må erkännas att avståndet är större i äganderättsfrågorna som betyder så mycket för skogsbruket.

  Men ändå, samtliga stora aktörer var med på Nobelfesten och det är utan att man hade önskat sig att talmannen hade tagit med sig partilederna bakom ett av de röda draperierna och sagt till dem att göra upp. Om de sedan hade kommit ut på småtimmarna och sagt att ”vi har ett resultat” hade det varit en välgärning.

  Så blev det inte. Hade det då varit bättre att mittenpartierna hade tvått sina händer och passivt släppt fram M+KD-regeringen? Det gick ju bra att släppa fram deras budget.

  Det vore bra med en jordbrukssektor som var lönsam utan pengarna från EU och staten. Men dit är det mycket långt, efter den här sommaren oerhört långt. Prognosen pekar mot en företagsinkomst på dryga två miljarder i år, inte mycket på en omsättning över 50 miljarder. Utan EU-ersättningar hade det varit ett kraftigt minus.

  Politikens oförutsägbarhet gör det svårt att planera. Den som tänker räkna på en investering i jordbruket gör klokt i att i möjligaste mån bli oberoende av politiska beslut. Slimmade kostnader, egen vidareförädling som skapar mervärden eller andra sätt som lyfter kalkylen är att rekommendera. Att göra sig beroende av Lööf & Co är riskabelt.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen