Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 26 juni 2015

  Pinsam reträtt för regeringen i myggfrågan

  Det blev en pinsam reträtt för regeringen i myggfrågan, efter att först försökt minska anslagen fick man lov att böja sig för kritiken.

  Den blöta våren har uppskattats av landets myggor, larverna frodas och 2015 ser ut att bli ett svårt myggår. Det är dåliga nyheter för de områden som är hårdast drabbade, Dalarna, Uppsala, Gävleborg och Västmanland. Den som aldrig vistats i något av dessa områden har nog svårt att förstå exakt hur mycket mygg det handlar om. 10  000-tals stickmyggor, husdjur som plågas, turistverksamhet som inte kan bedrivas.

  För vissa är frågan om att få sätta in bekämpning mot myggen en fråga om överlevnad för landsbygden. Kring Dalälven har man inte haft en så allvarlig situation sedan 2002.

  Bekämpningen sker i det här fallet genom att man besprutar ett område från helikopter med medel som BTI, en proteinbakteriekultur som dödar mygglarverna. Årets höga tryck med upprepade översvämningar och många larver gjorde dock att pengarna till bekämpningen höll på att ta slut.

  Nedre Dalälvens Utvecklings AB, som sköter besprutningen, bad om fem miljoner extra för att kunna upprätthålla en dräglig livsmiljö. En ur statens synvinkel mycket liten summa. Regeringens svar var dock länge att ointresserat hänvisa till landsbygdsprogrammet.

  Problemet var att det inte gick att få pengar den vägen på grund av ett glapp när det gamla programmet lades ner och innan det nya var på plats. Minister Åsa Romsons svar på detta var att ”vi får lite grann förlita oss till vädrets makter”. Kritiken blev massiv, artiklar om myggplågan delades av tusentals på internet, andra partier passade på att plocka poäng.

  Till slut gav regeringen med sig och i onsdags (24/6) kom så beskedet att man skjuter till de extra pengar som behövs.

  Det är värt att komma ihåg att det här inte är det enda sättet regeringen motarbetat myggbekämpningen på. Redan i maj lades grunden till problemet då de valde att dra ner på anslaget till årets bekämpning, samtidigt som de krävde att den som vill använda BTI ska redovisa en plan för alternativa metoder i framtiden. Detta för att pressa fram nya ”miljövänligare” metoder.

  Romson föreslog exempelvis att man borde låta fler kor beta längs älven så gräset inte blev lika högt. Ett tämligen patetiskt svar på ett så stort problem.

  Det är lätt att tolka regeringens hantering av frågan i allmänhet och Romsons beteende i synnerhet som att de inte förstår vilket problem myggorna kan vara för landsbygden, och att de inte brytt sig om att försöka ta reda på det.

  Deras syfte verkar från början ha varit att försöka tvinga fram en utfasning av ett fungerande bekämpningsmedel och i stället föreslå: kor och att det ska bli bättre väder. Bara när de hade otur och fick ett ovanligt myggtätt år böjde de sig för kritiken.

  Det är både okunnigt och arrogant mot dem som drabbats.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen