Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 28 februari 2005

  Pellets går en ny vår till mötes

  Oljan håller på att ta slut. Det är ingen nyhet, men det verkar som om insikten nu finns i folks medvetande på allvar.

  Invändningar finns, som att forskare och debattörer hävdat detta i decennier, och ännu arbetar pumparna.

  Men ändå – reserverna räcker inte hur länge som helst. Ett tecken i tiden är att norrmännen i höst tar i bruk en stor fabrik för framställning av RME, biodiesel med raps som bas. Är det något Norge har är det väl olja, och är det något de saknar så är det väl förutsättningar för storskalig rapsodling, tänker en avundsjuk svensk. Men framförhållningen är värd respekt.

  Insikten har också nått oljebolagen. En snabbkoll på de stora bolagens svenska internetsajter visar att nästan alla har information om pellets. Ren, miljövänlig vara från svenska skogar tillhandahålls.

  Det är skillnad mot hur det var för bara ett 30-40 år sedan. Den som bodde i ett hus med vedeldning och hämtade ved ur egen skog hängde inte med i utvecklingen. Det var huggning, hemtransport, kapning, inbärning i vedbod och pannrum, och till slut eldning.

  Den som gjorde så här betalade dessutom skatt för slitet, för det ansågs som en förmån att ha uppvärmningen "gratis".
  Hur elegant och rationell var då inte oljeeldningen i jämförelse? En tankbil som levererade några kubik och så var saken klar. Oljeeldning var verkligen framtiden.

  Nu är det annat. Om 30-40 år förefaller det som om vi står inför akut oljebrist. Naturgasen räcker något längre, men den tar slut den också.

  Veden som uppvärmning av småhus har i pelletsform fått en renässans. Med ny teknik är hanteringen inte så arbetskrävande och investeringen inte oöverkomlig.

  Enligt Kjell Andersson på Svenska Bioenergiföreningen värms i dag runt 70 000 småhus med pellets. Ett blygsamt antal i förhållande till landets totalt 1,8 miljoner småhus (varav hälften värms med el och drygt en fjärdedel med biobränslen inklusive fjärrvärme från biobränsle), men utvecklingen går snabbt: ingen installerar ny oljepanna när olja kostar 8 000 kronor kubiken och pellets hälften. Om bara 7-8 år spås marknaden för villaolja vara borta.

  Dessutom: biobränslen frestar inte på atmosfären som de fossila bränslena. Även en lekman begriper att det som bara pumpas upp och förbränns är sämre för miljön än det som kan ingå i ett kretslopp.

  Pellets är ett gott exempel på hur jord- och skog kan spela en viktig roll på väg mot en uthålligare energiförsörjning. Mer kommer, till exempel i fråga om fordonsbränslen.
  För som Terje Johansen, chef för den norska biodieselsatsningen, säger:

  – Det är bonden som är den störste energileverantören i framtiden. För han är inte lagerchef. I Nordsjön arbetar det lagerchefer: de tömmer lagret, och det fylls inte förrän om fyra, fem miljarder år.

  Lars Vernersson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen