Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 3 februari

  Bygg ut 5G i hela landet

  Digitalisering ökar tillgängligheten på landsbygden med obemannade lösningar, skriver ATLs ledarskribent.

  Digitalisering har öppnat för nya möjligheter att öka tillgängligheten på landsbygden med obemannade lösningar. Dessa kommer dock att kräva god uppkoppling.

  Tisdag kväll och ni inser att ni verkligen behöver åka och handla. Kattmaten är slut och ni har ingen frukostmat hemma. Men det börjar bli sent och närmaste butik ligger långt bort, kommer ni att hinna innan de stänger?

  Frågan om ”samhällsservice” är en viktig del av diskussionen om en levande landsbygd, om hur attraktivt det är att i Sverige bo utanför en stad. För en stor chock med vuxenblivande är onekligen hur mycket tid man måste lägga på ärenden.

  Det ska plockas ut paket, lämnas ett par skor på lagning och handlas mat och det känns som alldeles för ofta. Tillsammans med frågor om vård, skola och omsorg är detta några av de mest utmanande sakerna med att välja att bosätta sig utanför städerna. Hur mycket tid man behöver tillbringa i en bil för att få vardagen att gå ihop.

  I små samhällen där få människor bor glest har det varit oerhört svårt för en så effektiv ekonomi som den svenska att få det lönsamt att driva såväl vårdcentraler som matbutiker. All service kräver personal och sådan är dyr i Sverige.

  Att ha en butik öppen i glesbygd är inte en lönsam affär, vilket har gjort att många former av samhällsservice rullats tillbaka från den svenska landsbygden under flera decennier. Frågan om hur man vänder utvecklingen har saknat bra svar.

  Bara under de senaste åren har det dock hänt mycket som påverkar förutsättningarna. Pandemin har blivit en accelerator för distansarbete. Distansmöten har även börjat användas i stor skala av vård och skola och även om det absolut inte alltid är den bästa lösningen så kan ett visst mått av flexibilitet vara lämpligt för att göra livspusslet enklare.

  En annan ny innovation är obemannade matbutiker. Det har varit en trend internationellt under några år men lanseras nu i Sverige på bred front.

  Coop är en aktör som har tagit fram ett koncept. Det är alltså en matbutik som kan vara öppen dygnet runt och som inte behöver kassor eller personal. Man checkar in, handlar och betalar via en app i mobilen.

  Den särskilda butiken är byggd i en högkvalitativ modul och kan därför transporteras, flyttas och sättas upp snabbt och enkelt även på avskilda platser. Den kan även ha särskilda skåp för att hämta paket köpta via nätet och varför inte en beställning från apoteket eller Systembolaget?

  Allt detta är lovande och intressanta nyheter men de kommer med en viktig förutsättning. Hela landet måste ha snabb och välfungerande internetuppkoppling som 5G då alla dessa nya innova­tioner är digitala.

  Utbyggnaden av internetuppkoppling i hela landet har länge varit föremål för en het debatt och den nuvarande utvecklingen gör den bara ännu mer aktuell. Politikerna kanske tycker det ser dyrt ut att bygga ut nätet över hela landet men på samma sätt som med annan infrastruktur så kommer det att löna sig i längden. Att koppla upp hela Sverige är en god idé av flera anledningar.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen