Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 17 april 2018

  Oacceptabla hot mot djurbönder

  Det är fullkomligt orimligt att gårdar kan invaderas av demonstranter under skydd av allemansrätt, menar ATL:s ledarskribent Greger Ekman.

  Djuraktivisters hot och trakasserier mot lantbrukare har blivit vanligare och grövre. LRFs ordförande, Palle Borgström, har skrivit om detta i en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet (10/4). Det är bra, den ökande otrygghet som allt fler lantbrukare känner förtjänar ännu mer uppmärksamhet. Hoten och trakasserierna utgör ett oacceptabelt arbetsmiljöproblem.

  Skadegörelse och även våld förekommer. Vanligare är hat via sociala media, där det i dag är nästan riskfritt att komma med vilka hotelser som helst – under förutsättning att man är någorlunda okänd och inte har ett jobb att förlora.

  Dumheter på sociala medier leder ju sällan till att domstolarna delar ut kännbara straff. Däremot kan korkat twittrande leda till offentligt gatlopp. Är man en radikaliserad aktivist och stolt återfallsförbrytare (brott begångna mot djurägare) finns det inte mycket som håller en tillbaka.

  Vad vi kan vänta oss, och vad vi kanske kan se redan nu, är en eskalering av kriminaliteten. Kommer man lindrigt undan en gång ökar sannolikheten för att begå ytterligare ett brott och ett till och så vidare. Det som börjar som hot på sociala medier, blir jaktsabotage eller ”aktioner” mot vanliga djurbönder och i slutänden våld.

  Moderaternas landsbygdspolitiske talesperson Sten Bergheden (M) har med anledning av LRFs debattartikel passat på att ställa en fråga om detta till justitieminister Morgan Johansson (S). LRF förväntar sig också att få tala med justitieministern. Det återstår att se vad Johansson svarar. Något luddigt politikersvar duger inte. Glädjande nog har lantbruksminister Sven-Erik Bucht (S), som ser mycket allvarligt på hoten, satt tonen från regeringens sida.

  LÄS OCKSÅ: Ministern positiv till LRF:s förslag om bättre skydd för Sveriges bönder

  Det finns ingen anledning att se mellan fingrarna med denna brottslighet. Att det handlar om förmenta djurvänner är inte förmildrande, att kriminaliteten är ideologiskt driven är snarare en försvårande omständighet.

  Hoten och trakasserierna drabbar inte bara de enskilda personerna utan riskerar att påverka livsmedelsproduktionen. Aktivisternas mål är ju trots allt att tvinga animalieproduktionen att upphöra.

  Vem vågar dra uppmärksamheten till sig genom att marknadsföra gårdens produkter under eget namn? Vad händer då med de så kallade svenska mervärdena och livsmedelsstrategin?

  Valår eller inte måste åtgärder vidtas för att få ett slut på de ideologiskt motiverade hatbrotten mot lantbrukare. Att brott på landsbygden och i sociala medier utreds och att straffen bli kännbara.

  Sen är det fullkomligt orimligt att gårdar kan invaderas av demonstranter under skydd av allemansrätt och demonstrationsfrihet. Tillsammans med stölder och inbrott, sprider djuraktivisternas närvaro en påtaglig känsla av olust på landsbygden.

  LÄS OCKSÅ: Tyst motdrag glädjer minkuppfödareLÄS OCKSÅ: Tillåtet för aktivister att hata på FacebookLÄS OCKSÅ: Det får du göra om aktivisterna kommer

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen