Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 12 november 2019

  Mycket att vinna på ökad vildsvinsjakt

  Den växande vildsvinsstammen är en katastrof. Det nya förslaget om enklare jakt ger hopp, tycker ATL:s ledarskribent Hanne Marie Björklund.

   Vildsvin är svåra att jaga, de är intelligenta och farliga djur.
  Vildsvin är svåra att jaga, de är intelligenta och farliga djur. FOTO: Istock

  Vildsvinsstammen i Sverige har vuxit kraftigt på kort tid och orsakar stora skador på jord- och skogsbruket. Ett välbehövligt nytt förslag presenteras nu för att öka jakten.

  Det är nog få inom jord- och skogsbruket som har missat vildsvinens återkomst i Sverige. Efter att i princip inte ha förekommit som vilda stammar i den svenska faunan sedan stenåldern lyckades djuren återkomma tack vare rymningar från privata hägn, möjligen följt av illegala utplanteringar.

  Vildsvin har en naturlig roll i faunan i Europa och deras påverkan på naturen innebär fördelar i vissa miljöer, men i ett jordbrukslandskap är det katastrof.

  I dag räknar man med en stam på uppemot 300 000 vildsvin i Sverige som orsakar skador för runt 1 miljard. Bland annat förstörde de 42 700 ton spannmål 2015, enligt Livsmedelsverket. Antagligen är det värre nu i och med den växande stammen. Både lantbrukare och skogsägare är drabbade när vildsvin bökar upp vall, äter upp granplantor och förstör åkrar.

  Det säger sig självt att det här är ohållbart, pressade företag inom jord- och skogsbruk har inte marginaler för att hantera den här typen av förstörelse. Statliga ersättningar år ut och år in skulle inte heller fungera. Och då har vi inte ens börjat gå in på alla de viltolyckor som vildsvin orsakar på de svenska vägarna.

  Stammen av vildsvin måste bli radikalt mindre, men vildsvin är svåra att jaga, de är intelligenta och farliga djur.

  Med de stora svenska rovdjuren kraftigt reducerade har de få fiender. Därför måste djuren jagas hårdare, incitamenten för jägare att skjuta fler vildsvin behöver bli bättre för att uppmuntra till mer jakt.

  LRF har länge varit på bollen och tillsammans med Svenska Jägareförbundet har man försökt förmedla till politikerna nödvändiga lagändringar för att göra vildsvinsjakten mer lönsam för jägaren och därmed förhoppningsvis bidra till att öka omfattningen. Nu har äntligen Livsmedelsverket fattat galoppen och kommer med ett förslag som består av flera delar som alla syftar till att öka vildsvinsjakten. Huvuddelen handlar om att göra det enklare för jägaren själv att sälja vildsvinskött.

  I korthet går förslaget ut på att enskilda jägare ska kunna gå en utbildning, certifieras och sedan registreras som återförsäljare av vildsvinskött. Med hjälp av subventionerade trikintester ska köttet testas enklare och billigare och sedan säljas direkt till konsument.

  Ökad vildsvinsjakt skulle förbättra situationen för drabbade företag på landsbygden, och köttet är dessutom mycket bra från klimatsynpunkt, en fråga som ju ökat mycket i betydelse de senaste åren.

  Att äta kött från ett vildsvin som då inte skadar odlingar kan i princip ses som klimatpositivt.

  Det slutgiltiga förslaget ska läggas fram till regeringen den 30 november. Låt oss hoppas på en snabb behandling efter det. Det är av stor vikt att jakten ökar och helst redan i går. Om staten inte tar ansvar genom att själv säkra en mer omfattande jakt måste den skapa regelverk som gör det enklare för privata jägare att göra detsamma.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen