Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 10 mars 2005

  Mycket att tänka på inför traktorköp

  Snart är det vårbruk och traktorerna kommer ut på fälten. Det får mig att tänka på vad jag läst och hört om just traktorer den senaste tiden.

  I tisdags skrev ATL om kalkyler som vände upp och ner på tumregeln om att många timmar på få traktorer är det mest ekonomiska – det kan löna sig med en extra traktor.

  I förra veckan skrev Land Lantbruk om prissättningen på begagnade traktorer som gör att timkostnaden för en sådan kan bli lika hög som för en ny.
  Det ger upphov till nya funderingar inför en affär. Här kommer några till:

  Måste traktorn vara ny?

  Brittiska Farmers Weekly skriver om en maskinstationsägare som kör med traktorer från 70- och 80-talet. Med regelbunden service, originaldelar och oljor av hög kvalitet håller de fint, hävdar han. De är ju enkla. Fördelen är god nattsömn utan oro för nästa avbetalning. Undantaget i flottan är en ny McCormick som inköptes med motiveringen att sonen tyckte att det var dags för något med lite komfort och en cd-spelare. Också något att tänka på.

  Danska tidningen Mark skriver om en lantbrukare som driver 332 hektars spannmåls- och betodling med begagnade traktorer, 80- och 90-talare. På 19 år har han bara köpt fyra nya redskap. Hans maskinkostnad är 1 800 kronor per hektar. Han har målmedvetet satsat på låga kostnader och gillar att skruva i verkstaden.
  – Lyckligtvis har jag två anställda som tycker det är okej, säger han.

  Också denne man framhåller sin goda nattro. Han när en önskan om att elektroniken i traktorerna ska bort, den kan han inte reparera.

  Å andra sidan: elektroniken har ju bidragit till en effektivitetshöjning i lantbruket. GPS, till exempel, grunden för precisionsjordbruket. Och styrningen av de senaste motorerna och växellådorna sänker bränsleförbrukningen.

  Måste traktorn vara stor?

  Visst är det enklare att räkna hem en investering i en ny stortraktor om man kan klara jobbet med en anställd mindre, men markpackningen är förmodligen en underskattad fara. På sikt hämmas jordens bördighet. Jag erinrar mig en västgötsk lantbrukares ord:
  – Köp inte ny traktor, köp nya däck.

  Nu finns däck som tål hög belastning och hög fart trots lågt lufttryck, och som på originalfälg ger stort fotavtryck.
  Å andra sidan: en traktor som är "för stor" kan vara lagom om man kan köra åt grannen eller maskinringen. Då vinner både traktorägaren och grannarna.

  För måste traktorn ägas?

  Så här sa Wapnös vd Lennart E Bengtsson i Land:
  – Vi odlar vall på 400 hektar och har inte ens en egen hack, vi anlitar maskinstation.
  Som sagt, det finns mycket att fundera på för den som ska köpa traktor.

  Lars Vernersson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen