Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 17 oktober 2005

  Mp sticker huvudet i sanden

  När partiledardebatten i riksdagen domineras av den höga arbetslösheten och förslag som kan bromsa utflyttningen av jobb till låglönejobb är det viktigt att påminna om att det finns företagare som av politikerna kan tvingas att flytta utomlands.

  Ett av de tydligaste exemplen är pälsnäringen, men även kycklinguppfödarna är på väg att attackeras och sedan står kanske grisuppfödarna på tur.

  För ett tag sedan gjorde jag ett studiebesök på en minkfarm i Västsverige. Mitt intryck var att djuren hade det bra och att ägarna var genuint intresserade av sina djur. Minkarna åt i huvudsak rester från ett fågelslakteri i närheten och det fanns ett samarbete mellan företagarna på orten som gav arbete och inkomster.

  Men det som gjorde det största intrycket var den hårda psykiska press som uppfödarna levde under. Under flera år har man ständigt gått nattvakt för att skydda djuren mot attacker från olika aktivister.

  Nu levde man också under hotet att uppfödningen i praktiken kommer att förbjudas. Trots riktigt bra priser för skinnen fanns det inte någon framtidstro. Medan danskarna investerar i nya anläggningar gör man i Sverige inte mer än absolut nödvändigt.

  Utflyttningen leds av Djurskyddsmyndigheten med sin miljöpartistiska generaldirektör Matz Hammarström i spetsen. Man kan ha många synpunkter på miljöpartiets förslag, men utifrån sina utgångspunkter får man ändå anta att miljöpartisterna vill väl. Päls är onödigt och varför äta kyckling när man lika väl kan äta vegetariskt.

  Men inför ett stort viktigt problem sticker man huvudet i sanden. Det har sina problem att förändra världen när man styr ett land som har mindre än en tiondels procent av jordens befolkning. Om miljöpartiet förbjuder minkuppfödning och kanske så småningom kycklinguppfödning kommer det inte att bli ett dugg bättre för världens minkar eller kycklingar. En sämre uppfödning än den svenska kommer att starta någon annanstans.

  För att verkligen kunna påverka världen borde Miljöpartiet vara det mest internationellt inriktade partiet. Men det är precis tvärtom, man vill inte ens att Sverige ska vara medlem av EU.

  Knut Persson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen