Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 6 oktober 2020

  Skärp kontrollen av avfallet

  I många länder är avfallshantering en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna och måste prioriteras, så även i Sverige. Vi måste täppa till kryphålen när det gäller denna förbisedda miljöfråga, skriver ATL:s ledarskribent Hanna M Björklund.

  Några uppmärksammade fall visar på behovet av att se över avfallshanteringen. Sverige måste täppa till kryphålen vad gäller denna ofta förbisedda miljöfråga.

  I Mellansverige har en lantbrukare som ville fylla ut en åker med mer jord, ett lokalt vägbygge och ett antal privatpersoner som gjorde ändringar på sina tomter drabbats av ett återvinningsföretag i trakten. Företaget har varit anlitat som underleverantör vid ombyggnationen av Slussen i Stockholm och de har fått ta hand om muddermassor från sjöbotten, förorenade från decennier av trafik.

  Efter flera led av misstänkt fusk ska återvinningsföretaget, vars ägare nu är föremål för en brottsutredning, ha placerat ut den giftiga jorden på allt från villatomter till åkrar och nu riskerar privatpersonerna som drabbats att få stå för saneringskostnaderna själva. Förutom att giftiga ämnen har läckt ut i vattendrag och på åkermark.

  Ett annat fall gäller nermalda svenska batterier, så kallad svart massa, som spårats till Polen där den misstänks ha dumpats av kriminella element. Ytterligare ett berör ett bolag som marknadsfört sig aggressivt som medvetet och modernt men avslöjats med att tack vare ett kryphål i lagen kunnat lagra avfall i skadliga deponier.

  Avfallshantering är inte en särskilt spännande miljöfråga och den får betydligt mindre uppmärksamhet än exempelvis koldioxidutsläpp. Men den är oerhört viktig.

  I många länder är avfallshantering en av de mest avgörande hållbarhetsfrågorna och måste prioriteras. Felaktig avfallshantering är även nära kopplad till organiserad brottslighet och fungerar som inkomstkälla för kriminella.

  Det finns en del som tyder på att avfallsfrågan kommer att bli allt mer aktuell framöver. Svart massa och hanteringen av gamla batterier hänger ihop med att elektrifieringen av samhället ökar.

  Många vill lyfta fram elfordon som en räddare i nöden för klimatet men färre har brytt sig om att undersöka hur vi ska se till att avfallet från gamla batterier inte blir en ny miljöbov. Mer makt och tillgångar hos kriminella grupperingar innebär att dessa kommer att söka sig till fler branscher där det finns kryphål att utnyttja.

  Ett antal kommunalråd från skilda partier skriver i en debattartikel i Dagens Samhälle om problemen med olagliga avfallsdeponier och att kommunerna måste få rätt att ingripa. Den typen av uppenbara missar i lagstiftningen bör så klart omgående täppas till.

  Vidare borde Sverige utnyttja digitaliseringens möjligheter på området bättre med märkning, spårning, uppföljning och transparenta marknadsplatser för avfall. En sådan plattform finns numera i Finland och kan vara något för Sverige att ta efter.

  Enskilda ska inte få sin mark och sitt vatten förgiftade av jord som innehåller kemikalier. Kriminella ska inte kunna tjäna pengar på att köra runt avfall mellan kommuner och skicka svenska batterirester utomlands. Det är dags för regeringen att ta ett nytt helhetsgrepp om avfallshanteringen och täppa till kryphålen.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen