Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 24 oktober 2005

  Låt inte jantelagen hindra

  Världen utanför gör sig påmind. Massmedierna berättar, bland mycket annat, om sådant som rör jordbruket: fågelinfluensa, mul- och klövsjukeutbrott i Brasilien, EU-budget och utvidgning, och kommande WTO-förhandlingar.

  Globaliseringen är verkligen här. Handel ger välstånd men också risk för exploatering av människor och miljö. Och smittspridning. Men många kontakter mellan människor befordrar fred och demokrati, och medför också en grund för nya idéer.

  Och det är något som behövs i vårt jord- och skogsbruk.

  Vid den här tiden på året funderar många lantbrukare på att åka till Jönköping och Elmia. I år var det tänkt att utställningen skulle ha inomgårds- och djurinriktning, men utställarna beslutade sig för att stå över ett år.

  Vilka alternativ finns? Mässor finns det gott om, men ingen så centralt placerad som Elmia. Från södra Sverige är det inte så långt till Agritechnica i Hannover den 8-12 november eller Agromek i Danmark i januari. I november arrangeras bland annat mässor i Finland och i Italien. På atl.nu finns en mässlista.

  Det finns arrangörer av lantbrukarresor till de stora mässorna, med studiebesök längs vägen. Res med dem, få hjälp med det pratiska och träffa kollegor. Och vips håller du på med det som lite pretentiöst kallas att bygga nätverk.

  Är det en mässa med utrustning ägnad för större och rationellare jordbruk som du ska åka på? När nu produktionen enligt jordbruksreformen ska minska kanske du ska se dig om efter annan verksamhet som komplement.

  Livsmedel, hästar, golf, jakt, turism och upplevelser har egna mässor. Sök impulser där. Låt inte jantelagen hindra. I ATL den 18 oktober gavs ett exempel av många i nischen småskalig livsmedelsproduktion: ett par som startade osttillverkning i Flen utan att ha egna kor.

  I samma tidnings fastighetsspecial beskrevs lantbrukets möjligheter som turistattraktion under rubriken "Fantasi ger gränslösa möjligheter på gården", och tips gavs om vad ekonomibyggnader kan användas till. Curlingbana, kanske. Tja, det kanske bara passar någon enstaka gård, men om tusen tankar får spira så ökar möjligheterna att du hittar något som passar hos dig.

  I Svensk Mjölks skrift Pejling kan man läsa om den holländske bonden som startade sporten boerengolf, bondegolf. Tio nedgrävda mjölkspannar, boll av handbollsstorlek och klubbor i form av en träsko på ett skaft. Spelet sker i betesfållorna med korna som publik. Bonden tar emot uppåt 10 000 spelare om året, har tagit patent och förhandlar med intressenter i USA.

  Hur många sa "det går aldrig" när han berättade vad han hade på gång?

  Lars Vernersson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen