Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 16 oktober 2005

  Lågprismjölken odrickbar

  Det är tveksamt om den nya lågprismjölken från Arla bör kallas för mjölk. Risken är uppenbar att den undermåliga produkten ger mjölk i allmänhet dåligt rykte. Kanske blir läskindustrin den stora vinnaren på mjölkkriget mellan de svenska mejeriföreningarna.

  Det kan vara svårt att diskutera smak. Men 50 år som storkonsument av mjölk har gett mig en god uppfattning om vad i alla fall jag tycker är gott. Det kändes därför lite spännande att köpa Arlas Klövermjölk och jämföra med min vanliga mjölk från Skånemejerier.

  Jag föredrar lättmjölk men dricker också gärna mellanmjölk. Så när det inte fanns någon lättmjölk i Klöver-sortimentet i butiken där jag handlade fick jag göra min test med mellanmjölk.

  Nu tror jag inte fetthalten har någon större betydelse. Redan när jag häller upp Klövermjölken får jag mina betänkligheter, den skummar oroväckande mycket. När jag sedan för glaset mot munnen och känner doften blir mina onda aningar mer än bekräftade. Kokt mjölk luktar inte gott och den här mjölken stinker kokt mjölk lång väg. Smaken är inte riktigt lika avskräckande som doften, men kall kokt mjölk är inte något jag dricker frivilligt.

  Nu finns det massor av annan god mjölk i butiken, så för min del är Klövermjölken inte något problem. Jag kommer helt enkelt inte att köpa den.

  Men frågan är vad som kommer att hända i barnfamiljen där föräldrarna intet ont anande kånkar hem tio liter Klövermjölk till barnen. I värsta fall kommer föräldrarna att säga att mjölken visst är god när barnen klagar. I värsta fall tvingas barnen dricka de tio literna och blir avskräckta från mjölk under lång tid framåt. I så fall blir läskindustrin de stora vinnarna när Arla försöker hämta hem en del av de förlorade marknadsandelarna.

  Jag har bara provat den tyska mjölken från Lidl en gång, men min minnesbild är att smaken bara skiljer sig marginellt från vanlig svensk mjölk. Om nu Arla nödvändigtvis måste sälja en lågprismjölk varför gör man inte en som smakar mjölk? Varför förstöra en utmärkt råvara på det här sättet?

  Det finns antagligen tillfällen då den kokta mjölken går lika bra att använda som färsk mjölk. Barn som regelmässigt blandar chokladpulver i mjölken smakar kanske inte någon skillnad. Det går antagligen också bra att använda den i kaffet.

  Nu har jag svårt att förstå varför någon skulle köpa en mjölk med så smalt användningsområde bara för att spara några kronor. Men det finns kanske en marknad för den. Men att inte särskilja den kokta mjölken från färsk mjölk på paketet är faktiskt lurendrejeri. Och som sagt, även vanlig god färsk svensk mjölk kan få dåligt rykte.

  Knut Persson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen