Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 19 september 2005

  Kulturkrock bakom Lennebos avsked?

  Beskedet att Reinhold Lennebo får sluta som vd i LRF kom överraskande. Kanske inte riktigt lika överraskande som striden om ordförandeposten i fjol eftersom det är känt att det var nära att styrelsen gav honom sparken redan efter ett år. Men i båda fallen är det svårt att riktigt förstå vad som ligger bakom.

  Utåt har Reinhold Lennebo sköt sig utmärkt. Han är en skicklig talare och debattör och är över huvud taget bra på kommunikation. Han har också fullföljt sitt uppdrag att renodla LRF:s verksamhet genom att sälja av industriinnehaven på ett bra sätt.

  Styrelsens kritik måste därför avse Lennebos insatser i det interna arbetet. Uppenbarligen tycker man inte att han räcker till när det gäller att mobilisera hela LRF-organisationen i arbetet med att vända den negativa trenden för svenskt jordbruk.

  När Reinhold Lennebo utsågs till vd för LRF var även det en överraskning. En veterinär som avancerat till slakteridirektör och sedan varit chef först för en dagstidningskoncern och sedan förlaget som ger ut Hemmets Journal är inte det självklara valet när LRF söker ny vd. Caroline Trapp måste därför ha fäst stor vikt vid Lennebos personliga egenskaper när hon fastnade för honom.

  Men LRF är inte ett företag eller organisation vilken som helst. LRF är närmast unikt i sin kombination av en fortfarande levande folkrörelse och ägare av en stor företagskoncern.

  Efter försäljningarna har industridelen minskat, men det finns fortfarande en stor verksamhet i till exempel LRF Konsult och LRF Media. Trots det är LRF i grunden en politisk organisation, och i politik spelar traditioner, gamla vänskapsband och förmåga att få motstridiga viljor att gå åt samma håll stor roll.

  Kanske har kulturkrocken mellan Lennebos storstadsframtoning och LRF:s traditionella värderingar varit för stor. Jag vet inte om Lennebos klädstil spelat någon roll, men det är naturligtvis ovanligt att vd:s klädval kommenteras från talarstolen på en LRF-stämma. Lennebo hade valt att klä sig i en snygg och säkert dyr skjorta, slips och kavaj, men blå jeans.

  Med KG Burman får LRF en vd som kan organisationen och känner dess människor in i minsta detalj. När LRF nu satsar 250 miljoner kronor under fyra år på att förverkliga visionen om ett lantbruk på topp i lönsamhet, tillväxt och attraktionskraft känner man större förtroende för Burman som vd.

  Burman ska arbeta med näringspolitik och opinionsbildning. Det är områden som traditionellt varit ordförandens domäner. Lars-Göran Pettersson blir säkert även i framtiden den främsta talesmannen för LRF, men det verkar som han känner att han behöver ett bättre stöd i organisationen. Och till det uppdraget kan KG Burman vara precis rätt man.

  Knut Persson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen