Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 26 oktober 2018

  Skicka inte livskraftiga företag utför stupet i onödan

  Den omfattande torkan kommer att påverka lönsamheten kraftigt på merparten av Sveriges gårdar. Det kommer att knaka i många affärskontakter. Det är viktigt att alla tänker långsiktigt och inte skickar livskraftiga företag utför stupet i onödan.

  Intäkterna svajar på grund av svaga skördar, kostnaderna ökar på grund av dyrt foder och strö till djuren. Det kommer att ta lång tid att sudda ut det ”hack i kurvan” som 2018 innebär för många lantbruk och för hela branschen.

  Då ska man också hålla i minnet att den långsiktiga lönsamheten är svag i de flesta produktionsgrenar, det påminns vi om i varje rapport från LRF Konsult.

  För den som är arrendator, helt eller delvis, är betalningen för arrendet en årlig utgift som ska betalas. Arrendepriserna har utvecklats kraftigt men ryckigt sedan EU-inträdet. Senast tillgängliga statistik går fram till 2016, Mellan EU-inträdet 1995 och 2011 fördubblades arrendena. Därefter har det varit en betydligt lugnare utveckling av priserna.

  Utvecklingen enskilda år har stor betydelse. De stora sprången skedde 2006–2007 och 2010–2011. Då var det höga spannmålspriser som eldade på arrendepriserna.

  Det är åter bra betalt för spannmålen, det var ett tag sedan sist. Just nu ligger decemberterminen på Parisbörsen på 2 070 kronor per ton, för ett år sedan var priset 1 560 kronor.

  Den här gången finns det all anledning att ta det varligt med arrendena. De höga spannmålspriserna kommer inte att resultera i någon agrar högkonjunktur. Även i djuruppfödningen är det kärva tider. Mjölkpriserna har höjts i omgångar men på GDT-auktionen och terminshandeln i Leipzig faller priserna på smör och pulver. Djuruppfödare som säljer kött har inte sett till några prislyft, snarare tvärtom. Däremot stiger priserna på foder och strö.

  Inom alla branscher gäller det att vårda det samarbete som jordägare och arrendator har, det är ett ömsesidigt beroende. Efter de uttalanden som gjorts verkar det finnas en god vilja att lösa situationen på de flesta håll med avbetalningsplaner eller liknande.

  Uppmaningen att besinna sig gäller även andra affärskontakter. Många lantbrukare kommer att ha behov av att diskutera med banken om tillfälliga krediter och ändrade amorteringsplaner. Det har diskuterats mycket omkring spannmålskontrakten och hur man ska behandla dem om de inte går att uppfylla. Man får ha respekt för ingångna avtal, men även här kan man väga in värdet av fortsatta goda affärsrelationer.

  Det gäller att lösa upp knutarna och se framåt och undvika en våg av konkurser. Höstvete och raps växer på stora arealer och det finns hopp om ett bra 2019.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen