Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 24 augusti 2018

  Högteknologiskt jordbruk kräver större vaksamhet

  ATL:s ledarskribent Greger Ekman tror att it-säkerheten på gårdarna blir viktigare i framtiden.

  Modernt lantbruk är högteknologi. Det innebär att produktiviteten ökar men också nya säkerhetsproblem. Hackare kan exempelvis slå ut mjölkrobotar och sprida program som låser datorn.

  Allt som är uppkopplat mot internet är i riskzonen. Ökad medvetenhet om it-säkerhet är en viktig framtidsfråga inom lantbruket.

  It-säkerhet är något som berör alla idag men som alltför få tar på allvar. Hur många är det som byter lösenord med någon regelbundenhet? Fastän det är motsvarigheten till att lämna nyckeln till huset under dörrmattan.

  Företag riskerar att få sina datorer kapade av utpressare som kräver en lösensumma för att låsa upp datorerna igen. De skadliga program som utpressarna använder sig av kan komma in i datorerna genom vanlig e-post.

  Så man ska vara försiktig med att öppna misstänkta mejl. Myndigheten för skydd och beredskaps, MSBs, rekommendation är att inte betala.

  Vilka som skulle vilja stänga ned en mjölkrobot kan man fundera över. Utpressare eller militanta djuraktivister är kandidater.

  Attacker som på allvar kan störa livsmedelsförsörjningen skulle dock vara inriktade på de dataservrar som samlar in och styr många mjölkgårdars data, snarare än på enskilda gårdar. Att robotarna slocknar och utfordringssystemet stannar betyder dock inte att korna slutar mjölka, men det ställer till kostsamma problem.

  I framtiden kommer allt fler göromål inom lantbruket att innefatta någon sorts uppkoppling mot internet. Självkörande traktorer finns redan och kommer att bli vanliga.

  De teknikskeptiska har alltid anledning att konstatera att ju fler finesser som byggs in i maskinerna desto mer grejer som kan gå sönder. Det äger sin riktighet men utan ny teknik kommer lantbrukets produktivitet knappast att höjas. Framtiden för lantbruket är högteknologisk och uppkopplad mot internet.

  Ökad precision i odlingen är nyckeln till högre skördar och lägre resursförbrukning. Att placera gödsel och växtskyddsmedel i optimal mängd och på rätt plats kräver avancerad teknologi, både på åkern och i de datacenter som samlar in och processar data från många olika källor.

  Dessa system är inte immuna mot it-angrepp. Det är en risk vi är tvungna att lära oss hantera.

  Det är enkelt att byta lösenord och ta säkerhetskopior och tänka sig för när man får märklig e-post. Men det är också viktigt att tänka på den egna produktionens sårbarhet. Blir djuren utan foder om foderleveranserna står stilla i en vecka? Det finns mycket som kan gå snett till följd av olyckor eller sabotage.

  Därför är det bra om medvetenheten om riskerna med och konsekvenserna av bristande it-säkerhet inom lantbruket ökar. Det är i första hand de enskilda lantbrukarnas ansvar att se om sin gård men de behöver myndigheternas stöd i detta.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen