Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 20 april 2018

  Hög tid att säkra biogasens framtid

  Regeringens vårbudget innehåller inga stora nyheter som gläder jord- och skogsbruket. Några stora grepp för att förbättra konkurrenskraften eller lösa upp gamla surdegar tas inte. Intresset är inriktat på de stora valfrågorna för de stora väljargrupperna och då väger landsbygdsfrågorna lätt, skriver ATL:s ledarskribent Tord Karlsson.

  Det mest gröna är ett extra stöd till den hårt prövade biogasbranschen som om den var i fin form skulle betyda mycket för det gröna näringslivet. 270 miljoner kronor föreslås som extra metanreduceringsstöd.

  Mycket är oklart kring pengarna och de är definitivt ingenting som löser biogasens problem. Men positivt tolkat är det ändå ett tecken. Till slut har makthavarna förstått att den svenska biogasproduktionen har svag ekonomi och lider svårt av orättvis konkurrens från Danmark.

  Det beror på olika utformade stödsystem där Danmark och andra länder stöder produktion medan Sverige stöder konsumtionen. Gas som exporteras till Sverige får därmed dubbel dos av stöd.

  Det finns fler problem än konkurrensen från den danska biogasen. Den som producerar biogas från gödsel är normalt berättigad till stöd. På senare tid har Jordbruksverket med hänvisning till EU omtolkat reglerna så att endast mindre anläggningar skulle vara berättigade till stöd. Det innebär en dramatisk försämring av ekonomin i en del befintliga anläggningar och det hindrar definitivt nya investeringar. Vem vågar satsa då? Detta problem borde vara enkelt för Jordbruksverket att åtgärda, tolkningen är ny och omstridd.

  Men det behöver göras så mycket mer för att skapa långsiktiga spelregler. Biogasen bidrar med många nyttor till samhället. Biogasen är ett utmärkt bränsle för kollektivtrafiken. Det ger också en rötrest som är ett utmärkt gödselmedel. Den ekogård som råkar bo nära en större biogasanläggning är bara att gratulera.

  För användning som fordonsbränsle krävs en intresserad fordonsindustri som tror på gasdrift, och den finns. Nya modeller av personbilar och lastbilar utvecklas och även traktorfabrikanter håller sig framme.

  Branschföreningen Energigas Sverige tar i från tårna och beskriver en vision där Sverige 2030 producerar 15 terawattimmar biogas vilket skulle ha ett BNP-värde på 30 miljarder kronor. Det är sju gånger dagens produktion och förutsätter att förgasning av avverkningsrester från skogen verkligen kommer igång. Med tanke på att den kostsamma forskningsanläggningen Gobigas i Göteborg, som ägnade sig åt just detta, nyligen har lagts i malpåse verkar målet långt borta.

  Därför är det bråttom. Regeringen föreslår en biogasutredning. Det är hög tid. Med tanke på alla fossilfria mål har biogasen alldeles för många fördelar för att tappas bort. 270 miljoner är en signal men adresserar inte de egentliga problemen.LÄS OCKSÅ: Branschen vill se långsiktig biogassatsningLÄS OCKSÅ: Mer till biogas och solceller i vårändringsbudgeten

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen