Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 5 december 2017

  Hämta styrka från kvinnorna på landet

  För en permanent förändring efter Metoo krävs att vi alla tar hand om varandra mer, tänker efter hur vi behandlar andra och står upp för vår egen och andras integritet, skriver ATL:s ledarskribent Hanna Marie Björklund.

  Uppropet Metoo mot sexuella trakasserier har även nått de gröna näringarna. Det manar till eftertanke kring vad vi kan göra för att behandla varandra bättre.

  Uppropet och debatten kring Metoo är ingen vanlig internetfluga. Det är svårt att föreställa sig när en diskussion senast blev så utbredd, så omfattande och påverkade så många delar av samhället.

  När en debatt blir såhär omfattande innehåller den av naturliga skäl många olika perspektiv. Vissa har varit kritiska till detta och menat att man blandar ihop olika frågor som är olika viktiga. Det ligger absolut något i den invändningen, precis som det kan vara relevant att lyssna på röster som uppmärksammar vikten av rättssäkerhet även i denna fråga.

  Att kvinnor i stora grupper nu ställer sig upp, organiserar sig och pratar med varandra om gränslöshet och oacceptabelt beteende är en stark kraft. Många känner nu att de inte längre kommer tillåta övertramp. Det är en kraft som förhoppningsvis kan påverka samhället till det bättre.

  LÄS ÄVEN: Flera kränkningar i studentmiljö

  Om en enda man tänker till en extra gång över hur han behandlar kvinnor och rannsakar sig själv, om ett grabbgäng kommer överens om att inte vara tysta och acceptera trakasserier i sin närhet, om ytterligare en kvinna står upp för sig själv, vägrar bli ett offer och försvarar sin integritet så har upproret gjort nytta.

  Förra veckan kom två upprop som omfattar de gröna näringarna, ett från hästsportens värld och ett från hela branschen under parollen ”skilj agnarna från vetet”. Vi kunde ta del av dessa historier i fredagens tidning och likt fallen i övriga delar av samhället är det lätt att bli förskräckt, upprörd och uppgiven över hur mycket vidrigt beteende det finns där ute.

  Det finns särskilda aspekter att diskutera för de gröna näringarna och villkor som påverkar risken för att trakasserier förekommer. Ofta arbetar anställda mycket på egen hand eller med få andra kollegor, inte sällan ute i stallar eller på avlägsna platser som i skogen. I många branscher är andelen män hög, vilket tyvärr kan innebära en högre risk rent statistiskt.

  LÄS OCKSÅ: ”Det får vara nog med sexism nu”

  Här finns dock även positiva aspekter att ta fasta på. Kvinnor som arbetar i gröna näringar är inte sällan egenföretagare, arbetar fysiskt och är därmed vana vid att lita på sin kroppsliga styrka. Man har redan ett mått av självförtroende om man är van vid att klara sig själv, lösa sina egna problem och jobba självständigt. Den styrkan är något bra och konstruktivt att hämta kraft ur.

  För en permanent förändring efter Metoo krävs att vi alla tar hand om varandra mer, tänker efter hur vi behandlar andra och står upp för vår egen och andras integritet. Att vi försvarar vår rätt att bestämma över våra egna kroppar.

  Den kraft som finns i kvinnor på landet är en positiv energi att hämta stryka från. Kraft att stå upp tillsammans och säga ifrån vid oacceptabelt beteende. Jag hoppas innerligt att det finns många fler där ute som vill vara en del i en sådan förändring.

  LÄS ÄVEN: Så många backar skiljagnarnafrånvetet

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen