Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 26 oktober

  Grön omställning kräver folkligt stöd

  Vindkraft är en viktig pusselbit i omställningen till förnybar energi men den är även en energiform med stor åverkan på den närmaste omgivningen, skriver ATL:s ledarskribent Hanna Marie Björklund.

  Regeringen utreder möjligheten att avskaffa det kommunala vetot mot vindkraftsbyggen. Det är en riskabel väg att gå som kan minska stödet för energiomställningen.

  I slutet av september gick invånarna i Malung-Sälen och röstade i en kommunal folkomröstning. Det var resultatet av en konflikt som startade efter det att ett vindkraftsbolag ansökt om att få bygga vindkraftverk på kommunal mark på Ripfjället.

  Tonläget var stundtals uppskruvat, alla politiska parter var för, många engagerade invånare var emot. Trycket blev till sist så stort att man var tvungen att gå med på en omröstning, som nejsidan vann med 58 procent. Frågan är dock inte avgjord, politikerna kan i praktiken välja om de vill ta hänsyn till resultatet eller inte men risken finns att de drar på sig mycket ilska om de väljer att ignorera det.

  Konflikten i Malung-Sälen är ett konkret exempel på den spänning som finns mellan medborgarna, närmiljön, politisk vilja och företagsintressen i frågan om vindkraft. Den är en viktig pusselbit i omställningen till förnybar energi men den är även en energiform med stor åverkan på den närmaste omgivningen.

  Exempelvis påverkas fågellivet negativt och många som lever och verkar i naturen tycker vindkraftverk är fula, högljudda och förstör helhetsintrycket av naturen. I andra vågskålen finns en stark politisk vilja till energiomställning och företag som har vinstintressen i att bygga vindkraft.

  Den här typen av konflikter kan snart komma att bli fler. Regeringen kom nyligen med ett besked om att de kommer att snabbutreda att ta bort det kommunala vetot mot vindkraft. I dag har en kommun rätt att stoppa byggnation av ny vindkraft. Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har det hindrat 400 vindkraftverksbyggen runt om i landet vilket han tycker är ”olyckligt”. Därför vill han ta bort möjligheten.

  Frågan är inte enkel. En omställning till fossilfri energi är på sikt helt nödvändig. I vissa miljöfrågor är det dock också ett faktum att olika typer av miljöintressen står emot varandra.

  Både vindkraft och vattenkraft ger fossilfri ström men påverkar biologisk mångfald och närmiljön negativt. Vi kan samtidigt inte förvänta oss att det ska vara möjligt att skapa all den energi vi behöver i framtiden utan några uppoffringar. Då tycker nog många att koldioxidutsläpp är viktigare än lokalt djurliv på några platser.

  Samtidigt är det en farlig väg att gå att ignorera medborgarnas vilja, både för att sätta upp vindkraftverk och, för att ta ett annat aktuellt ­exempel, bedriva gruvdrift utan markägarens samtycke. Ska vi lyckas göra en omställning till fossilfritt behöver medborgarna vara med på tåget och då kommer en maktfullkomlig stat som kör över dem och förstör landskapet i deras hembygd inte att hjälpa.

  Regeringen bör därför tänka sig för väldigt noga innan man upphäver det kommunala vetot. De borde även överväga att öka stödet med andra incitament, som att erbjuda större ersättningar till dem vilkas närmiljö påverkas och utveckla tekniken för att göra vindkraften mindre störande.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen