Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 1 oktober 2019

  Glöm inte ursprunget i vegotrenden

  Varifrån kommer egentligen råvarorna som används i de vegoprodukter som växer i takt med trenden? Att mäta miljöpåverkan kräver att vi ser till flera faktorer, skriver ATL:s Hanna Marie Björklund.

  I takt med att vegotrenden växer sig allt starkare dyker det upp fler nya produkter på hyllorna som erbjuder nya sätt att få i sig protein. Frågan är hur vanligt det egent­ligen är att råvarorna som används i dessa produkter kommer från svenskt jordbruk. ATL har tidigare granskat denna fråga i ett stort reportage, och det visade sig att få ­råvaror i vegoprodukter är svenska. Vanligast är sojabönor, i hög grad importerade från Nord- eller Sydamerika.

  Jag har tidigare på denna ledarsida skrivit om att den pågående trenden med mindre köttätande, och en övergång till mer svenskt kött, är positiv, och det står jag fast vid. Kött är en fin råvara och bör ­behandlas som det också, det förtjänar att vi betalar det fulla pris som det faktiskt är värt. Att äta stora mängder kött till varje måltid är varken bra för den personliga hälsan eller ett särskilt klokt resursanvändande. Det finns också goda skäl till att ­argumentera för att just kött är en av de viktigaste råvarorna att prioritera att köpa svenskt av djurskyddsskäl.

  Samtidigt, när vegetarisk mat blir allt vanligare är det bra med granskningar som denna, av den enkla anledningen att varje ny trend tenderar att skapa en flockmentalitet där alla springer åt ­samma håll och glömmer att ställa ­kritiska frågor. Just nu är det ­oerhört inne att slänga sig med begrepp som ”food tech” och vegetarianism är högsta mode. Vanlig mat som ­biffar på mosade ärter blir plötsligt en ”matinnovation” och kläs i nya ­kläder med nya coola namn. Inget fel med det, men i en tid av häftiga ord som slängs fram och ­tillbaka och presenteras som nya och spännande så kan det behövas lite verklig granskning och några ”kejsaren är naken”-konstateranden.

  För kött eller inte kött är inte den enda miljöfrågan, och även vegetariska råvaror bör granskas vad gäller ursprungsland och liknande. Att exempelvis sluta dricka mjölk från svenska kor som bevarar den biologiska mångfalden till förmån för produkter som görs på billig soja, odlad i Brasilien på mark som tidigare var regnskog som skövlats, ger ingen miljövinst. När havre börjar användas mer och mer till både ersättning för mjölkprodukter och som protein till köttersättning bör vi också påpeka att lantbrukare som odlar havre får för lite betalt för denna i dag och att det borde förbättras om efterfrågan stiger.

  Allt är inte guld och gröna skogar i världen av mattrender, och miljövänlig mat handlar inte bara om att ta bort allt kött. Flera faktorer ska vägas in och även vegetariska produkter bör granskas på punkter som ursprungsland och påverkan på det omkringliggande landskapet. Det finns en massa utmärkta ­svenska gröna råvaror som vi inte ska glömma bort till förmån för ­importerad soja.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen