Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 8 april 2005

  Förvånande tyst om Arlafusionen

  Avgörandets stund närmar sig för fusionen mellan Arla Foods och Campina. Representantskapet ska besluta, något försenat, någon gång i maj. Man kan inte säga att denna jätteaffär i lantbrukssfären omges av någon större uppmärksamhet.

  Med tanke på de summor som det handlar om är det förvånande. Arla Foods omsätter 58 miljarder kronor, vi talar alltså om ett företag som är större än börsfavoriten H&M. Med Campinas 32 miljarder därtill får det nya företaget en omsättning som har respekt med sig även bland jättarna på Stockholmsbörsens A-lista.

  En affär mellan två börsföretag skulle bli omdiskuterad och genomanalyserad. Det går naturligtvis inte att jämföra ett börsnoterat företag med ett bondeägt, men frånvaron av debatt i Arla-Campinaaffären är förvånande.

  Till ATL:s redaktion har mycket få telefonsamtal och debattinlägg kommit sedan fusionsplanerna blev kända i början av december i fjol. Alla är kritiska till fusionen, eller uppgivna; på frågan ja eller nej blir svaret nog nej.
  Alltför klen effekt på avräkningspriset av Arlas tidigare stora investeringar är ett argument som förs fram av de kritiska. Varför ska man lita på att det blir bra nu?

  Informationen och kapitalfrågan är andra stötestenar.
  "All information jag får om fusionen kommer från någon som har betalt från Arla", är en kommentar. Större insyn i representantskapets diskussioner efterfrågas, stängda möten gör att debatten inte refereras av någon annan än den deltagande Arlaeliten.

  Frågan om det individuella ägandet i Arla, en sak som med tanke på de involverade värdena borde ha varit löst för länge sedan, ökar också tveksamheten. För att en fusion ska bli aktuell måste man anpassa lösningen till Campinas modell, det vill säga leveransbevis. Den modellen har tidigare förkastats. Men i Arlas medlemsblad kan man läsa hur Campinas vd för en annan modell i Danmark och Sverige.
  Skandinavisk lösning eller inte, ett bra bud i kapitalfrågan skulle säkert göra fusionstanken angenämare för många medlemmar.

  Kanske är den frånvarande debatten ett resultat av grundliga medlemsmöten i vintras, och att det inte finns mycket att säga innan mer underlag kommer, bland annat i kapitalfrågan.
  När det är sagt läggs ansvaret på representantskapets medlemmar.

  Lars Vernersson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen