Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 29 maj 2018

  Företagen får landsbygden att leva

  Det går inte att se landsbygden som ett naturreservat och rekreationsområde, konstaterar ATL:s ledarskribent Greger Ekman.

  Det är valår i år och landsbygdsfrågorna är heta. Under landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik nyligen var flera av de debatterande partiledarna noga med att påpeka att de minsann kom från mindre orter. Underförstått är att de i och med detta har en förståelse för landsbygdens villkor.

  Vi ska inte vänta oss att framtidens partiledare kommer att kunna visa upp motsvarande prov på kontakt med den svenska myllan. I takt med urbaniseringen så kommer kontakterna med landsbygden att tunnas ut. I en inte alltför avlägsen framtid kort kommer ännu fler politiker och andra beslutsfattare att sakna personlig erfarenhet av livet och näringslivet på landsbygden. Det är ett långsiktigt problem för de areella näringarna och basindustrin.

  EU och Bryssel förstår inte vårt svenska jord- och skogsbruk, sägs det med viss rätt. Lek med tanken att vi skulle ha samma problem med makten i Stockholm som vi har med maken i Bryssel. Vi kan snart vara där. En del skulle nog säga att vi är där redan och hänvisa till rovdjursproblematiken och bensinskatten.

  Såväl politiker som väljarbas förändras. Flera generationer av infödda stadsbor och fler väljare som inte är födda i Sverige kommer att påverka politiken och vilka frågor som prioriteras i framtiden.

  Just nu är landsbygdsfrågorna i ropet inför höstens riksdagsval. Samtliga partier har sina uppfattningar om hur landsbygden och hela Sverige ska leva. Det är bra, vi behöver fler idéer om hur det ska vara möjligt att bo och leva utanför de större städerna. Bra infrastruktur som väg, järnväg och bredband är bland de självklarheter som ofta nämns.

  Men vad som behövs mest av allt är fler jobb och ökad ekonomisk aktivitet. Här finns en motsättning, som till stor del är en stad-landkonflikt, mellan dem som ser jord- och skogsbruk som miljöförstöring och dem som med egna ögon ser hur skötsel av naturresurser skapar värden och välfärd.

  Det går inte att se landsbygden som ett naturreservat och rekreationsområde. Ska vi fasa ut oljan så behövs ett ökat uttag av biomassa från skogen och gruvor för metaller som ingår i moderna batterier.

  Det är ingen vild gissning att politikernas intresse för landsbygdsfrågor är extra starkt på grund av Donald Trumps framgångar bland, vad som brukar beskrivas som, marginaliserade grupper på orter där industrierna försvunnit.

  Sett ur det perspektivet så bör man som svensk politiker ställa sig frågan om det var Trumps politik för dessa marginaliserade områden som fick honom vald – eller om det var den tidigare politiken, som rådde när områdena marginaliserades, som fick honom vald. Konkurrenskraftiga företag är vad landsbygden behöver mest av allt för att undvika marginalisering, det måste nuvarande och framtida politiker förstå.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen