Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 22 januari

  Nödvändigt leverera utlovade reformer

  Det ”kraftfulla bondepaket” som enligt fyrpartiöverenskommelsen ska stärka lantbrukets likviditet och konkurrenskraft låter lovande – men med valet 2022 i åtanke måste de inblandade partierna se till att leverera, skriver ATL:s ledarskribent Greger Ekman.

  Sverige har fått en ny gammal regering, med benäget bistånd av Liberalerna och Centerpartiet och mindre benäget, om än angeläget bistånd, från Vänsterpartiet. Till slut enades man om att välja Stefan Löfven (S) till statsminister. Överenskommelsen mellan partierna innehåller flera bra löften till de gröna näringarna och landsbygden.

  Löfven II-regeringen kan komma att gå till historien av fler anledningar än den utdragna regeringsbildningen. Om den inte går till historien som en av de mest kortlivade regeringarna så kommer den med stor sannolikhet att gå till historien som en av de dyraste regeringsbildningarna. Trots att den första punkten av de 73 S, MP, L och C enats om är att det finanspolitiska ramverket ska värnas.

  Koalitionsregeringar är kostnadsdrivande i sig och ännu mer så när de tvingas förlita sig på samarbete med stödpartier med egna hjärtefrågor. Skattesänkningar och ökade utgifter kommer märkas i statskassan. Särskilt när det inte finns möjlighet att vältra över ännu mer kostnader på kommunerna (som i och för sig också lovas mer stöd).

  Tillkommer, i sammanhanget små, utgifter för diverse personliga förläningar i form landshövdings– och generaldirektörsposter, styrelseuppdrag i statliga bolag med mera till förtjänta samarbetspolitiker.

  Även om det finns risk för att gårdsförsäljning av alkohol, förenklad bygglovsplikt för lantbruk och andra reformer kommer att begravas i utredningar är det välgörande att de får tydliga punkter på dagordningen.

  Det går inte att blunda för att främst MP kommer att vara på kollisionskurs med C och L i många frågor och att regeringen kommer att ha möjligheter att förhala och förtunna lagstiftningsförslag. Även om samarbetet mellan regeringen och C och L avser hela mandatperioden så kommer den gälla budgetår för budgetår.

  Det är mycket möjligt att C och L lyckas pressa S och MP i många frågor, överenskommelsen i sig visar ju hur högt S prioriterar regeringsmakten. Dock komplicerar V bilden och det är ännu oklart vilka utfästelser Löfven givit Jonas Sjöstedt (V) för att säkra V:s stöd i statsministeromröstningen.

  Förhoppningsvis kommer en stor del av de punkter partierna är överens om som rör de gröna näringarna och landsbygden att genomföras (om än i flera fall efter utredning). Det är nödvändigt att det blir ordning på äganderätts- och ersättningsrättfrågorna. Centralt är en reform av artskyddsförordningen och en rimlig hantering av nyckelbiotoper.

  Utan att veta vad det ”kraftfulla bondepaket” som ska stärka lantbrukets likviditet och konkurrenskraft innebär låter det intressant och lovande, så som mycket annat i överenskommelsen. Med valet år 2022 i åtanke måste de inblandade partierna se till att leverera.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen