Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 31 maj 2018

  Finansministern förstår inte Caps betydelse

  Intrycket att Sveriges finansminister inte förstår Caps betydelse eller förutsättningarna för svenskt lantbruk kvarstår efter hennes framträdande på LRF-stämman, skriver Tord Karlsson.

  FOTO: Ann Lindén

  Finansminister Magdalena Andersson har aldrig visat stort intresse för lantbruket och dess villkor. Tyvärr kvarstår det intrycket efter hennes föredrag på LRF-stämman nu i veckan.

  Hon noterade med viss entusiasm över att vi har en ny livsmedelsstrategi som handlar om att öka produktionen. Kaxigt, tyckte hon. Den föresatsen ska öppna för exportmöjligheter och när resten av världen har upptäckt Västerbottensosten är vår lycka gjord om man tolkar henne rätt.

  Det kan finnas ett korn av sanning i detta men troligen tyder det på en övertro på det svenska jordbrukets lönsamhet. Frågan är om den skolade ekonomen Andersson har full koll på jordbrukets totalkalkyl.

  Större intäkter från export tackar ingen nej till. Men den bantning av EUs budget som Socialdemo­kraterna och även övriga partier arbetar hårt för kommer att drabba jordbruks­företagen direkt och på sista raden i resultaträkningen.

  Det tål att ständigt upprepas att EU-stöden står för det överskott som ger många jordbruksföretagare inkomster över huvud taget.

  Det är inte roligt men det är så det är.

  Det vore bättre om jordbruket gav överskott utan de politiska insatserna. Ersättningarna är viktiga för många företag. Om man, som Magdalena Andersson sa, ska rusta Sverige för sämre tider är ett robust jordbruk över hela Sverige från slätt till skogsbygd en förutsättning.

  Nu finns en rejäl bantning av ersättningarna inskriven i långtidsbudgeten och ministern verkade väldigt nöjd med det.

  Det går att dela irritationen över ett krångligt system som inte alltid åstadkommer det man önskar. Men den utskällda omvägen över Bryssel ger ändå en viss säkerhet.

  Att ge sken av att en åternationaliserad jordbrukspolitik skulle vara bättre för det svenska jordbruket är svårt att ta på allvar. Vår finansminister gav ett tydligt besked om att i så fall är det nya förhandlingar och det finns alla skäl att tro att hon skulle värna statskassan med alla medel.

  Nu är svårigheten att förstå Caps betydelse inte bara ett finansministersyndrom. Inget parti tar ställning för ett ökat återflöde till jordbruket från Bryssel. Inte heller Ulf Kristersson från Moderaterna, som också besökte LRF-stämman, förmådde koppla ihop den önskade livsmedelssäkerheten med de politiska åtgärder som behövs. Trots att han gärna talade om att man måste kunna tänka två tankar samtidigt.

  Magdalena Andersson uppehöll sig gärna vid hur bra det går för Sverige och hur mycket fint det finns i landsbygdspropositionen som presenterades för ett tag sedan.

  Hon kunde ha pratat om insatser för att förbättra myndighetsutövningen så att företagarna känner sig trygga med att bli rättssäkert behandlade. Det hade varit gratis att säga och göra. Det måste ju en finans­minister tycka om.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen