Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 12 maj 2017

  Därför är det fel metod att gömma djurrättsbrotten

  Samhället måste se till att brotten på landsbygden får den rättvisa behandling de förtjänar - varför inte börja med djurrättsbrotten? skriver ledarskribent Tord Karlsson.

  Djurrättsaktivisternas mål är att störa och förstöra för all djurhållning. Demonstrationer, hot och trakasserier såväl i sociala medier som i verkligheten och även inbrott och stölder hör till arsenalen.

  De aktioner som görs för att som man säger ”befria” djur är olagliga intrång på gårdarna och stöld. Det är en kränkning av gårdsägarna och alla som jobbar där, det vet alla som varit utsatta för inbrott av något slag. Tyvärr bidrar det till allt mer stängda gårdar, när öppenhet mot besökare egentligen är bästa sättet att visa upp det moderna jordbruket.

  Uppslaget att kastrera de ”befriade” hönsen så att de ska slippa den äggläggning som människorna pålagt dem är befängt och resultat av en skruvad logik. De risker och lidande som är förknippade med en sådan operation är rent djurplågeri.

  Över huvud taget utsätts djuren för risken att fara illa, det är väl ett övergrepp om något. Modern djurhållning bygger på att djuren ska leva ett säkert och bra liv. Tyvärr uppskattas det inte av alla.

  Det så kallade djurrättsvåldet är absurt nog något som förenar den yttersta vänsterkanten och den extrema högerkanten i det politiska spektrat.

  Det ingår i tankegodset hos grupper som står utanför vår demokrati. Djurrättsbrott har tidigare betraktats som ett hot mot grundläggande demokratiska funktioner men ses numera som en enfrågerörelse och därmed inte längre under Säpos granskande ögon.

  En orsak till detta kan vara att djurhållning och annat jordbruk ses som ett särintresse som inte är av centralt intresse för landets säkerhet. I takt med att jordbruket långsamt börjar hävda sin rätt och fler ser kopplingen mellan kriser, avspärrningsrisker och försörjning borde detta synsätt dunsta bort och försvinna.

  ATL tar upp bristen att det saknas en brottskod för djurrättsbrott. Det gör det svårt att följa upp brottsstatistiken och denna typ av brott förminskas och blir osynliga. Tyvärr gäller det även stölder och andra typer av brott som drabbar boende på landsbygden. Det gör att även dessa är svåra att följa upp och försvinner i statistiken.

  Det är viktigt att göra allt detta synligt och den drabbade kan förstås bidra med att polisanmäla allt olagligt som sker. Men samhället måste också bidra så att brotten på landsbygden får den tyngd och rättvisa behandling de förtjänar.

  Varför inte börja med djurrättsbrotten? Inse att företagen på landsbygden är oerhört betydelsefulla för samhällets funktion och se till att illegala grupperingar som hotar dessa snabbt tas om hand av rättvisan.

  RELATERAT: Bjöd in allmänhet – fick aktivister

  ALLA ARTIKLAR I GRANSKNINGEN: (endast för prenumeranter, fint erbjudande finns i artiklarna)

  DEL 3: Planen för stulna hönsen – “rent djurplågeri”DEL 3: Så skyddar du dig mot aktivisterDEL 2: Betalas för att förstöra för djurbönderDEL 2: “Djurrättsrörelsen måste ta starkare avstånd från brottslighet”DEL 1: De saboterade rävjakten – och hotar med nya aktionerDEL 1: Svenskar bland de våldsammaste djuraktivisterna i Europa

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen