Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 13 mars

  Ett globalt handelskrig vore förödande

  USA och EU är just nu i en verbal upprustning mot handelskrig. Det är en i grunden mycket beklaglig utveckling som kommer göra oss alla fattigare.

  Den notoriskt opålitlige amerikanske presidenten Donald Trump har den senaste veckan gjort allt mer allvar av sitt hot att starta en handelskonflikt mellan USA och Europa.

  Det är specifikt metallindustrin som han vill skydda. Många traditionella industrier i USA, som stålet, har påverkats av de senaste decenniernas internationalisering, där länder med effektivare produktion har tagit marknadsandelar. Det har i sin tur lett till det så kallade amerikanska rostbältet, gamla industristäder där fabriker lagt ner och många står utan jobb.

  Det är ett problem som har förvärrats av att de amerikanska fackförbunden traditionellt inte har varit för att människor vidareutbildar sig och tar nya jobb utan föredrar att slåss för att arbetare ska få tillbaka de gamla. Det har skapat mycket frustration bland väljargrupper som bor i dessa områden och där många brukade jobba inom nu nedlagda industrier.

  Dessa väljare var några av de som hjälpte till att ge Trump makten, vilket också är förklaringen till att han nu vill ge dem något tillbaka i form av strafftullar på metallprodukter från andra länder. Det som har varit på tal är tullar på 25 procent på stål och 10 procent på aluminium.

  Sverige är ett av de länder i Europa som exporterar vårt högkvalitativa stål till USA, som är vår fjärde största exportmarknad. Vi är alltså ett av de länder som skulle drabbas, och EU har inte kunnat ta denna provokation utan att ge igen på samma sätt.

  En lista har läckt med vad som sägs vara förslag på viktiga amerikanska produkter som skulle kunna få tullar, bland annat bilar och livsmedel på nötter, som jordnötssmör. Nötter är för övrigt den största amerikanska livsmedelsprodukten för export.

  När det gäller tullar och handelshinder ska vi absolut inte tro att vi i Europa i dag är några föredömen, särskilt sektorer som jordbruk tenderar att vara känsliga och belagda med tullar. Vi har exempelvis långt ifrån fri handel med afrikanska länder.

  Och visst kan vissa argumentera för att det är bra att vi inte har fri handel med sådant som livsmedel, det finns många känsliga faktorer som djurskydd och medicinering som påverkar värdet och påverkan av en viss produkt och det är inte fel att på olika sätt ta hänsyn till detta och prisa in det.

  Men generellt är handelskrig, där två kontinenter trappar upp mot varandra och inför strafftullar och hinder för allt fler varor, inte någon bra utveckling och ingen bra lösning. Det stora värdet med friare handel är mer välfungerande näringsliv och det gör oss alla rikare. Fler amerikaner har haft råd att köpa hushållsapparater tack vara billigare metaller, fler vanliga människor får en bättre levnadsstandard.

  Överlag bör vi sträva mot så fria marknader som möjligt, det blir vi alla rikare av. Den utveckling vi har just nu går åt fel håll.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen