Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 20 december 2004

  Ekologiskt - god nyhet för bonden

  Regeringens utredare Stefan Edman föreslår att staten, kommuner och landsting ska gå i täten för att öka konsumtionen av ekologiska livsmedel. Om fem år, alltså 2010, ska minst 25 procent av all offentlig konsumtion av livsmedel vara ekologisk.

  Eftersom skolor, sjukhus och olika statliga inrättningar serverar mycket mat handlar det om en stor ökning av den ekologiska produktionen. Stefan Edman motiverar förslaget med att ekologisk produktion har en rad miljöfördelar och att det bidrar till folkhälsan att äta livsmedel från en mer extensiv produktion.

  Men här kan man sätta frågetecken för Edmans resonemang. Ekologisk odling har odiskutabelt vissa miljöfördelar. Att inte använda kemiska bekämpningsmedel innebär att man undviker en risk. Däremot är det tveksamt om läckaget av näringsämnen är mindre i den ekologiska odlingen. Tittar man till exempel på läckaget per producerat kg spannmål kan den ekologiska odlingen till och mer läcka mer.

  Men väldigt generellt får man ändå ge Stefan Edman rätt när han säger att ekologisk odling har fördelar för miljön. Det är däremot i hög grad osäkert om han har rätt när han säger att det bidrar till folkhälsan. Livsmedelsverket hävdar till exempel inte att den ekologiska maten är hälsosammare, utan säger att det krävs mer forskning för att bedöma det.

  I delbetänkandet hänvisar Edman till att nötkött från djur som gått mycket på bete innehåller mer nyttiga omega 3-fettsyror. Tillåt oss att tvivla på att det har en signifikant betydelse för folkhälsan. Men viktigare är att det nyttiga fettet beror på betet och inte på att djuret är ekologiskt uppfött.

  Trots det något svajiga underlaget är det goda nyheter för jordbruket om regeringen följer Stefan Edmans förslag och verkligen tvingar olika myndigheter, kommuner och landsting att köpa mer ekologiska livsmedel. Att köpa mer ekologiska livsmedel innebär att den stenhårda internationella konkurrensen lättar något.

  Möjligheten att få betalt för extrakostnaderna i den svenska modellen blir också större. Mer ekologisk mat bör rimligen gynna den lokala produktionen och därmed svenska lantbrukare.om regeringen nöjer sig med att bara ge en allmän rekommendation kommer det inte att få någon större effekt.

  Erfarenheten hittills är att man i den offentliga upphandlingen gärna önskar ekologiska livsmedel, men när kontrakten till slut görs upp är det nästan bara priset som avgör. Och ekologiskt producerad mat kommer under överskådlig tid att vara dyrare.

  Bekymret med förslaget är trots allt det tunna underlaget. Det skulle innebära stora problem om många lantbrukare lade om till ekologisk produktion samtidigt som allt fler började ifrågasätta nyttan med ekologisk produktion.

  Knut Persson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen