Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 18 november 2016

  Ledare: Dags att avgå Leif Denneberg

  Att högsta förvaltande myndigheter räknar fel på 300 miljoner kronor måste få konsekvenser, skriver ATL:s ledarskribent Tord Karlsson.

   Illustration: Istock
  Illustration: Istock

  Regeringens utredningsorgan Statskontoret har levererat en besk rapport om hur Jordbruksverket har hamnat i ekonomisk kris efter att arbetet med att utveckla ett nytt IT-system för hanteringen av stöden till jordbruket och landsbygden har havererat.

  Statskontoret slår fast att man från början borde ha ställt sig frågan om IT-systemet behövde byggas så stort och komplicerat, man borde ha vägt kostnad mot nytta på ett bättre sätt. Med alldeles för liten egen kompetens har man inte klarat styrningen på ett bra sätt, i klartext hamnat i händerna på konsulter och inhyrda företag. Bristande kommunikation på verket och klen internrevision ingår också i den svidande kritiken.

  De 600 miljoner kronor som arbetet beräknas kosta är dubbelt upp mot det tidigare beräknade. 500 personer har varit involverade och det har lagts ned över 300 årsarbeten. Och värst av allt, det är inte så klart att man ännu kan se om det kommer att förenkla hanteringen av stöden som det var tänkt.

  Verkets generaldirektör Leif Denneberg säger i en kommentar att han inte är överraskad över kritiken. Och det är min själ ingen annan heller.

  Landsbygdsminister Bucht har hittills uttalat sitt förtroende för generaldirektören Denneberg, men förutsätter samtidigt att Jordbruksverket kommer till rätta med problemen.

  Frågan är om det är vad som händer. Kostnaderna för IT-debaclet kommer att drabba verksamheten flera år framåt. Besparingar på andra områden hindrar personalen att göra ett bra jobb. Det värsta är att stöden från 2015 ännu inte har betalats ut, och ingen kan garantera när det kan ske.

  På ett mer grundläggande plan ställer Statskontoret också frågan om landsbygdsstöden måste vara så komplicerade. Enklare stöd skulle ge billigare administration. Denna fråga hamnar direkt på näringsdepartementets och landsbygdsminister Buchts bord.

  Förhandlingar och kompromisser både i EU och Sverige formade nuvarande stöd, och Sveriges hör till de mer komplicerade. Inför nästa förhandling om stöd från 2021 och framåt måste någon säga stopp när alla önskemål riskerar att skapa en ännu större koloss. Det är ett jobb för Bucht.

  Men först har landsbygdsministern att ta ställning till om generaldirektören för Jordbruksverket kan sitta kvar efter denna utredning av verksamheten. När lantbrukare utsätts för kontroller får minsta misstag som upptäcks obönhörligen konsekvenser. Då finns ingen pardon.

  Att högsta förvaltande myndighet räknar fel på 300 miljoner kronor och inte heller klarar sina åtaganden med utbetalningar och andra tjänster på flera år måste få konsekvenser för den ansvariga ledningen.

  Leif Denneberg måste avgå!

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen